Haarlem

NL
V

Haarlem wil totaalverbod op lachgas in de hele stad

17 juli 2019, 16.25 uur · Aangepast 17 juli 2019, 16.39 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: NH Nieuws

Haarlem wil op termijn het gebruik van lachgas gaan verbieden in de hele stad. Vanaf deze week is het al verboden om lachgas af te leveren en verkopen in de omgeving van evenementen.

De gemeente wil van lachgas af omdat het ongezond is, zorgt voor vervuiling van de openbare ruimte en voor ander ongewenst gedrag. Inwoners zouden zich onveilig kunnen voelen en daarom wil burgemeester Jos Wienen de gemeenteraad na de zomer vragen een lachgasverbod in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen. Dat is een zware maatregel in de stad, waar het gebruik van hard- en softdrugs niet eens in de APV is opgenomen.

Lees ook: Haarlemse burgemeester wil aanpak lachgasgebruik: "Zeer verontrustende ontwikkeling"

Evenementen
Vanaf nu is het verboden lachgaspatronen, -cilinders en -tanks te verkopen tijdens evenementen in de Haarlemmerhout en omgeving, in het hele centrumgebied tussen de singels, het Reinaldapark, bij de Veerplas en bij de Molenplas. Het gebruik blijft daar voorlopig wel toegestaan, totdat de APV is aangepast. 

Haarlem is niet de enige gemeente die worstelt met het gebruik van lachgas. Hoorn is daar een voorbeeld van, net als Amsterdam en Alkmaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!