Ga naar Content
West-Friesland

Mogelijk meer Tiny Houses in Enkhuizen: gemeente kijkt naar mogelijkheden uitbreiding project

17 juli 2019, 13.40 uur
Door: Emma Wesseling · Foto: NH Nieuws

De gemeente Enkhuizen kijkt naar mogelijkheden om meer dan de beoogde acht Tiny Houses te plaatsen aan de Melkbon en Berrie. Het zou een tijdelijke oplossing zijn om het tekort aan betaalbare huurwoningen voor jongvolwassenen aan te pakken.

Oorspronkelijk werden er 35 mogelijke locaties aangewezen voor de Tiny Houses. De gemeente heeft gekeken naar welke het meest geschikt zijn: "De criteria omvatten onder meer haalbaarheid, de mogelijkheid van een bestemmingsplanwijziging, eigendom van de grond van Welwonen of de gemeente Enkhuizen, bereikbaarheid en de nabijheid van nutsvoorzieningen", stelt het college van B&W in hun antwoord op schriftelijke vragen van D66. 

Lees ook: Omwonenden verenigen zich tegen de komst van tiny houses

De twee locaties die op dit moment als meest geschikt worden gezien zijn aan de Melkon en Berrie, in de buurt van noodschool De Flosbeugel. 

De bedoeling is dat jongvolwassenen van 23 jaar en ouder in de kleine huisjes komen te wonen. Door een aantal woningen te plaatsen en huurovereenkomsten op maat te bieden hoopt de gemeente de woningnood iets terug te dringen. 

Een- en tweepersoonshuishoudens
Volgens de gemeente neemt de vraag naar woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens toe. Deze jongvolwassenen willen graag op zichzelf wonen maar komen in de problemen door het tekort aan woningen die binnen hun budget liggen. 

Lees ook: Mogelijk in het voorjaar eerste Tiny Houses in Enkhuizen

Omdat er groot enthousiasme is getoond voor de Tiny Houses kijkt de gemeente naar mogelijkheden om er nog meer dan de beoogde vijf tot tien te plaatsen. Omdat de locaties die nu zijn aangewezen daar niet geschikt voor zijn kijken ze of er meer potentiële locaties in de eerste selectie van 35 zitten. 

Tiny Houses
Tiny Houses zijn kleine woningen - maximaal 50 m² - die de laatste jaren in populariteit hebben gewonnen. Volgens Tiny House Nederland draait een Tiny House niet alleen om volwaardig wonen op een klein oppervlak, maar ook om een zo klein mogelijke ecologische voetprint. Ze staan vaak op een tijdelijke fundering of op wielen. In Nederland worden steeds meer plekken aangewezen voor Tiny Houses om kleine gezinnen meer ruimte te geven, bijvoorbeeld in Dirkshorn. De situatie op de woningmarkt in Noord-Holland is nijpend. Veel jongeren blijven noodgedwongen bij hun ouders wonen omdat ze op korte termijn niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Zo ook in Enkhuizen, waar de wachttijd op dit moment zo'n zes jaar bedraagt. 

Tien jaar
De woningen worden voor tien jaar geplaatst. Eén van de kenmerken van een Tiny House is dat het een tijdelijke oplossing is: de huizen worden niet gemaakt van extreem duurzame materialen. De huizen komen er dus tien jaar te staan, zonder mogelijkheid tot verlenging. 

Wanneer de huizen geplaatst worden is nog niet duidelijk.

Bekijk hieronder de reportage die NH Nieuws maakte over Lieke (19) die dolgraag in een Tiny House wil wonen

Lieke droomt van eigen Tiny House: "Wil graag duurzaam wonen" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!