Ga naar Content
Alkmaar

Nieuwe zandbank voor kust van Bergen en Egmond: 2,5 miljoen kuub zand opgespoten

16 juli 2019, 17.00 uur · Aangepast 16 juli 2019, 18.25 uur
Door: · Foto: Rijkswaterstaat/Van Oord

Rijkswaterstaat begint morgen met de vooroeversuppletie bij Egmond en Bergen. Er wordt een kunstmatige zandbank voor de kustlijn aangebracht. Strandbezoekers ondervinden er geen hinder van, maar hebben wel uitzicht op twee grote 'sleephopperzuigers'.

De werkzaamheden beginnen morgen en dat betekent dat er twee grote sleephopperzuigers voor de kust van Egmond en Bergen komen te liggen. De schepen zuigen 2,5 miljoen kuub zand op van de zeebodem en deponeren het als nieuwe zandbank voor de deur bij beide dorpen.

Lees ook: Bijzondere badgast in Bergen aan Zee

Wind en stroming zullen het zand van de zandbank richting land vervoeren, waardoor de kust versterkt wordt en meegroeit met de zeespiegel. Rijkswaterstaat kiest voor deze vorm van kustversterking omdat het het meest lijkt op de natuurlijke manier van aanwas. Ook is het effect langduriger dan met zandopspuitingen op het strand.

Deze zogenoemde vooroeversuppletie wordt iedere vier tot vijf jaar uitgevoerd bij Bergen en Egmond en duurt ongeveer tien tot twaalf weken. Aannemer Van Oord zal niet elke dag bezig zijn, omdat de schepen ook af en toe elders onderhoudswerk moeten uitvoeren.

Meer informatie over de suppletie is te vinden op de website van Rijkswaterstaat.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!