Ga naar Content
Noord-Holland

Maan is verduisterd op vijftigste verjaardag van historische maanreis

16 juli 2019, 06.27 uur
Door: · Foto: ANP

Wie vanavond naar de hemel kijkt, kan zomaar eens getuige zijn van een bijzondere verschijning. Als de bewolking meewerkt, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen.

Naar verwachting zal Noord-Holland weinig last hebben van bewolking. De maan komt om 21.48 uur op. Dan is de beginfase van de verduistering al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal.

Lees ook: In beeld: maan kleurt rood door maansverduistering

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De aarde houdt het zonlicht tegen en de maan belandt geheel of gedeeltelijk in de schaduw van de aarde.

Eerste maanreis
De gedeeltelijke maansverduistering komt op een opvallende datum. Het is dinsdag precies vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins begonnen aan hun historische vlucht naar de maan. Ze werden op 16 juli 1969 gelanceerd. Een paar dagen later zouden Armstrong en Aldrin als eerste mensen voet op de maan zetten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!