Whatsapp

West-Friesland

Maaien waterplanten van start: "Veel klachten, maar opvallend weinig noodmeldingen"

15 juli 2019, 18.45 uur

De hoeveelheid waterplanten op het markermeer groeit en meestal komen er dan veel meldingen binnen van watersporters in de problemen, maar nu is dat niet het geval. Het is zelfs opvallend stil bij de Hoornse Reddingsbrigade Notwin.

In vergelijking met tientallen meldingen vorig jaar, heeft Reddingsbrigade Notwin nog maar enkele keren hoeven ingrijpen om watersporters van het groene goedje te redden. Vaak lopen boten vast doordat het zogeheten fonteinkruid in de schroef blijft haken. De reddingsbrigade vermoedt dat mensen beter zijn geïnformeerd maar ook bestaat de vrees dat boten de haven van Hoorn mijden. 

Lees ook: Woekerende waterplanten op IJmeer en Markermeer nog voor zomervakantie weg

"Ik denk dat ze onze haven overslaan vanwege het fonteinkruid", redeneert havenmeester Edwin Bronsteijn. "Het is veel rustiger dan vorig jaar. Er is gewoon geen doorkomen aan." Het valt de reddingsbrigade met name op dat het veelal toeristen zijn die in de problemen komen. "Waarschijnlijk omdat ze toch minder goed het gebied kennen en dan meer risico lopen om vast te raken", aldus Lars Schoen van Notwin.  

Te laat begonnen met maaien
Dit jaar is er later met het maaien gestart dan normaal. "Het is eigenlijk al een maand te laat", zegt Wijnand Baerken, havencoördinator van Hoorn. "Er zijn wat aanloopproblemen om het goed georganiseerd te krijgenl. Dat moet volgend jaar beter." Ook visser Jan Last merkt op dat eerder starten, beter is. "Nu zitten er al veel meer knoppen aan de waterplanten waardoor de zaden zich sneller verspreiden."

Stichting
Om het maaien in de verschillende gebieden beter op elkaar af te stemmen en te inventariseren waar gemaaid moet worden, is door HISWA en het Watersportverbond een gezamenlijke stichting in het leven geroepen. De Stichting 'Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer' streeft naar een verruiming van de regels zodat er niet alleen meer gemaaid kan worden, maar ook eerder. 

Lees ook: Maaigebied waterplanten Markermeer verdriedubbeld: "We maaien zo’n 600 voetbalvelden"

Volgens de havencoördinator zal naast het maaien, de opkomst van bodembedekkers een oplossing bieden voor de toekomst. Baerken: "De verwachting is dat de bodembedekker zullen toenemen in de komende paar jaar waardoor het fonteinkruid wordt verdrongen."

In de komende tien dagen worden heel veel planten weggehaald. Het gaat om een gebied ter grootte van zo'n 200 voetbalvelden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp