Ga naar Content
Gooi

De gezichten en verhalen van de Gooise MH17-slachtoffers en hun nabestaanden

17 juli 2019, 10.09 uur · Aangepast 17 juli 2019, 16.56 uur
Door: · Foto: Ministerie van Defensie / Casper Huurdeman Fotografie

De datum 17 juli 2014 zal voor altijd verbonden blijven met de ramp met vlucht MH17. Wat vandaag precies zeven jaar geleden begint als een mooie zomerse dag, eindigt 's middags in een nachtmerrie als het vliegtuig boven Oekraïne uit de lucht wordt geschoten. Aan boord zijn 298 mensen, ze komen allemaal om het leven. Onder de slachtoffers zijn vijftien Hilversummers en een gezin van vier uit Naarden. De ramp slaat een gat in de Gooise gemeenschap. 

Hilversums monument

De slachtoffers van de ramp met de MH17 hebben een vaste plek gekregen in het centrum van Hilversum. Twee jaar na de ramp wordt in het Dudokpark een monument onthuld van vijftien statige bronzen zonnebloemen. Elke bloem symboliseert één van de Hilversumse slachtoffers, groot of klein. Rondom het monument wordt de ramp elk jaar herdacht.

In de documentaire 'MH17, in één klap verbonden' wordt het verhaal van de totstandkoming van het Hilversumse MH17-monument verteld aan de hand van de persoonlijke verhalen van nabestaanden, vrienden en collega's van de slachtoffers. 

Documentaire 'MH17, in één klap verbonden' - NH Nieuws

Op 17 augustus 2014 was er in Hilversum een stille tocht voor de MH17-slachtoffers - NH Nieuws

In Bussum wordt massaal afscheid genomen van de Naardense zusjes Sophie (12 jaar), Fleur (10 jaar) en Bente (7 jaar). Ze komen samen met hun moeder Ingrid (43) om door de ramp.

De uitvaart wordt door honderden belangstellenden gevolgd. De kerk zit vol, voor grote schermen voor de kerk staan grote groepen mensen mee te kijken. 

Afscheid van drie kinderen uit Naarden die zijn omgekomen bij de MH17-ramp - NH Nieuws

Scholen en sportclubs rouwen

Meerdere schoolbanken in Hilversum bleven leeg. Het Roland Holst College verloor drie leerlingen en één docent. Het Comenius College herdacht twee omgekomen leerlingen: Zeger van Heijningen en Chris Allen.

Tekst gaat door onder de video.

Het Comenius College herdacht twee omgekomen leerlingen - NH Nieuws

Ook het lokale verenigingsleven rouwt: de Hilversumse Gooise Atletiekclub herdenkt het verlies van de 15-jarige Carlijn Smallenburg.

Carlijn Smallenburg uit Hilversum was één van de MH17-slachtoffers - NH Nieuws

Aan de andere kant van Hilversum waren Carlijns vader Charles en haar 11-jarige broer Werther actief bij voetbaclub VV Altius. Ook daar wordt uitgebreid stilgestaan bij het verlies van twee trouwe leden. 

Voetbalclub Altius rouwt om het verlies van de familie Smallenburg, die omgekomen zijn bij de MH17-ramp - NH Nieuws

Op de Korporaal van Oudheusdenkazerne werden de MH17-slachtoffers geïdentificeerd - NH Nieuws

Herman Korenwinder was één van de chauffeurs in de MH17-rouwstoet - NH Nieuws

Zonnebloemen als symbool

Thomas Schansman verliest zijn 18-jarige zoon Quinn, die ook aan boord zit van het vliegtuig. Thomas zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat zonnebloemen hét symbool van de Hilversumse MH17-herdenking en worden er elk jaar zonnebloemen neergezet door de hele gemeente. De zonnebloemen verwijzen naar de talloze zonnebloemen die op de plek van de ramp stonden. 

Een jaar na de ramp kijkt Thomas Schansman terug op de ramp, waarbij zijn zoon Quinn het leven liet.

Tekst gaat door onder de video.

Thomas Schansmann kijkt een jaar later terug op de MH17-ramp die zijn zoon het leven kostte - NH Nieuws

Verdriet en woede

Robbert van Heijningen verloor zijn broer Erik, schoonzus Tina en neef Zeger.

Behalve het verdriet is er ook de woede dat er over een conflictgebied is gevlogen. Hij heeft er zijn missie van gemaakt om daar wat aan te doen, zo vertelt hij in juli 2015.

Robbert van Heijningen strijdt na de MH17-ramp tegen vliegen over conflictgebieden - NH Nieuws