Ga naar Content

Gaan buitenfestivals niet ten koste van de natuur? "Gras is niet dood, verre van"

In de zomer wil iedereen genieten van de natuur. De één wil vogels kijken en rustig wandelen, de ander wil picknicken, sporten of een festival bezoeken. De massaal bezochte dancefeesten ín de natuur zorgen echter voor commentaar bij natuurliefhebbers. Toch moeten ook deze buitenfestivals aan strenge regels voldoen.

Het Amsterdam Open Air festival is traditioneel het eerste grote zomerfestival van het jaar. Ruim 20.000 bezoekers gaan twee dagen los bij meerdere podia in het Gaasperpark. De organisatie doet er alles aan om de schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken. Zo zet de organisatie met rasters de gebieden af waar broedende vogels zitten.

Grasexpert
Om ervoor te zorgen dat het gras in goede staat blijft, wordt grasexpert Bert Hoiting ingehuurd. Hij doet vooraf en achteraf onderzoek naar de bodemgesteldheid. "Dankzij de biologische bemesting van het bodemleven kan het gras heel veel hebben", vertelt Hoiting terwijl hij met zijn hand aan het gras voelt. "Als het belopen wordt, wordt het platgedrukt en geknikt. Maar het is niet dood, verre van", benadrukt hij.

Daarnaast liggen er talloze vlonders bij de podia en onder druk belopen gebieden. Deze bieden volgens festivaldirecteur Niels de Geus voldoende bescherming voor het gras. "Als we ze na het festival weghalen, ziet het gras er misschien een beetje geel uit. Maar één regenbuitje erover en binnen een paar dagen is het gras weer hersteld", vertelt de Geus vol vertrouwen.

Penbeluchter
Een regenbui tijdens het festival kan echter wel grote gevolgen hebben voor het gras. Maar ook daar kan de grasexpert iets aan doen. "We kunnen vooraf de bodem beluchten met een penbeluchter. Deze zorgt ervoor dat er extra lucht in de bodem komt, waardoor het regenwater snel weg kan", legt Hoiting uit.

Zowel voor als na het festival wordt er onderzoek gedaan naar de gesteldheid van de flora en fauna. Mocht het nodig zijn dan worden er compensatie-maatregelen getroffen. "Wij vinden het ook belangrijk dat de natuur niet aangetast wordt. Maar je moet wel onderscheid maken tussen lange en korte termijn schade. De natuur moet de kans krijgen om zich te herstellen en dat doen we ook", aldus De Geus.

Jouw Noord-Holland
Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over festivals in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.