Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

Uitstoot Nederlandse luchtvaartmaatschappijen flink toegenomen

14 juli 2019, 18.59 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

De CO2-uitstoot van Nederlandse luchtvaart maatschappijen is de afgelopen vijf jaar behoorlijk gestegen. TUI Airlines Nederland spant de kroon met een stijging van 74 procent en wordt op de voet gevolgd door Corendon met 70 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de NOS. Transavia en KLM zijn ook gestegen, maar deden dat een stuk minder met respectievelijk 33 procent en 18 procent. Toch is KLM in absolute aantallen verantwoordelijk voor de meeste uitstoot, omdat ze veel meer Europese vluchten uitvoeren dan de rest. 

Lees ook: Bewoners over ultrafijnstof Schiphol: risico's stapelen zich op

De cijfers komen voort uit vluchten die worden gemeten binnen Europa. Alleen die gegevens worden bijgehouden. Als de cijfers wereldwijd worden bijgehouden, dan zou de uitstoot van Nederlandse maatschappijen mogelijk nog vijf keer hoger zijn. 

Buitenbeentje
Door de stijging van de uitstoot is de luchtvaartsector een buitenbeetje. Vrijwel alle andere sectoren laten een daling zien. Voor de komende jaren wordt nog een forse verdere stijging van de uitstoot door de luchtvaartsector verwacht.

De uitstoot van de Nederlandse luchtvaart heeft nog maar een klein aandeel op de landelijk uitstoot. Het is te vergelijken met de uitstoot van 600.000 huishoudens. 

Reactie KLM
KLM laat in een reactie weten "het klimaat serieus te nemen" maar zegt ook dat "de luchtvaart nog geen goed alternatief heeft voor het gebruik van fossiele brandstof". "We streven ernaar zuiniger te vliegen en om steeds meer duurzame brandstof te gebruiken", aldus de maatschappij. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!