Ga naar Content
Alkmaar

Eenmansfractie stapt uit Bergense coalitie: "Ik merk geen vooruitgang"

12 juli 2019, 15.02 uur · Aangepast 12 juli 2019, 15.15 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH/Tom Jurriaans

Koos Bruin van Behoorlijk Bestuur Bergen neemt weer plaats in de oppositiebank. In maart ondertekende Bruin mede het nieuwe formatieakkoord 'Nieuw Vertrouwen'. Vandaag laat hij in een verklaring weten geen vooruitgang te zien in de gemaakte afspraken binnen de coalitie.

Bruin zat met zijn partij BBB in het 'eerste' college na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Dat was van korte duur. In oktober stapte zijn wethouder op, nadat de andere wethouders het vertrouwen in hem had opgezegd. Bruin verliet een maand later de coalitie, omdat hij het college van B&W betichtte van een ambtsmisdrijf.

Lees ook: Bergense partij stapt uit college: "Ze hebben ambtsmisdrijf gepleegd"

Een toekomst als opposititelid leek het vooruitzicht, totdat een nieuwe coalitie zich aandiende om het minderheidscollege te vervangen. De onderhandelingen over een nieuw formatieakkoord verliepen zonder inspraak van BBB. Ook de partij Gemeentebelangen stond buitenspel.

Toch zette Bruin, samen met zes andere partijen en één raadslid op persoonlijke titel, een handtekening onder het bijna raadsbrede formatieakkoord. In maart dit jaar werden de nieuwe wethouders geïnstalleerd. BBB leverde er geen wethouder, maar wel steun aan de 'tweede' coalitie.

Nu lijkt Bruin het allemaal wel welletjes te vinden. In een lange verklaring geeft hij uitleg aan zijn stap terug naar de oppositie. "Behoorlijk Bestuur Bergen heeft in goed vertrouwen het formatieakkoord 'Nieuw Vertrouwen 2019-2022' mede ondertekend, maar er is nog steeds geen vooruitgang te merken."

Lees ook: Nieuwe coalitie Bergen: hete hangijzers worden 'gewoon' uitgevoerd

"De taakstelling van de coalitiepartijen zoals in het formatieakkoord verwoord met tekst 'inwoners betrekken bij besluitvorming, plannen maken en concreet maken vereist dat de gemeenteraad weet dat hetgeen waaraan gewerkt wordt kan rekenen op enthousiasme bij inwoners', komt dus niet zo van de grond", aldus Bruin.

Het opstappen van Bruin heeft geen gevolgen voor de zittende coalitie. Met nu 'slechts' twee raadsleden in de oppositie mag die rekenen op een ruime meerderheid.