Start van hoofdcontent

ENKHUIZEN

nl

Kunststofverwerker Draka failliet verklaard: 150 man op straat

11 juli 2019, 18.30 uur · Aangepast 12 juli 2019, 12.22 uur

De rechtbank heeft vanmiddag de Enkhuizer kunststofverwerker Draka Polymer failliet verklaard. Daarmee is het ontslag van 150 man personeel een feit.

Dat bevestigt curator Axel de Groot tegenover NH Nieuws. "We zijn sinds 5 februari hard aan het werk geweest om te overleven, maar in het zicht van de haven gestrand."

Lees ook: Rechter beslist over redding Draka

Het faillissement leek afgewend toen het personeel bereid bleek een deel van het loon in te leveren, een eis van de Braziliaanse investeringsmaatschappij Starboard. Omdat een meerderheid van de schuldeisers echter niet instemde met het plan van Starboard om een lening van zeven ton te verstrekken om tot een akkoord met hen te komen, restte er nog maar één mogelijkheid: een dwangakkoord.

Dwangakkoord 
Als driekwart van de aanwezige schuldeisers voor het plan hierboven zou stemmen, zou het bedrijf alsnog gered kunnen worden. De rechter oordeelde echter anders en verwierp het dwangakkoord, waarmee de weigerende crediteuren in hun recht staan het akkoord te negeren. 

Lees ook: Renolit zegt huur van noodlijdende kunststofverwerker Draka op: rechtszaak dreigt

"Daarmee is het zicht op het betalen van de schuldeisers weggevallen", zegt De Groot. "En dat is het bestaansrecht." 

Het personeel is inmiddels geïnformeerd. De 150 werknemers kunnen deze week een ontslagbrief verwachten, 'zodat het UWV de loonbetalingsverplichting kan nakomen'. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!