Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Verwaarloosde Simba vanuit Irak onderweg naar Stichting Leeuw: "Hier gaat hij aansterken"

11 juli 2019, 16.58 uur · Aangepast 11 juli 2019, 17.57 uur · Foto: Stichting Leeuw

De verwaarloosde en sterk vermagerde leeuw Simba komt morgen per vliegtuig aan in Nederland en wordt dan opgevangen bij Stichting Leeuw. Het dier werd begin dit jaar gered in Bagdad, de hoofdstad van Irak.

Na de landing op het vliegveld bij Maastricht wordt Simba meteen naar Stichting Leeuw in Anna Paulowna gebracht. "We laten hem hier aansterken. Hij moet dan eerst nog een tijdje in quarantaine en zal later in het gewone opvangcentrum komen", aldus een medewerkster. 

Lees ook: Reddingsactie van verwaarloosde leeuw Simba is in volle gang

Simba werd in januari van dit jaar gered. Twee militairen, die werkten op de Nederlandse ambassade, zagen op de markt in Bagdad een zwaar verwaarloosde en vermagerde leeuw in een te kleine kooi zitten.

NH Nieuws maakte eerder deze reportage: 

Simba de leeuw gered uit Irak - NH Nieuws

Ze begonnen een crowdfundingsactie met hulp van de Stichting Leeuw om het dier - inmiddels Simba gedoopt - uit zijn ellendige situatie te bevrijden en naar Nederland te brengen. Dat is gelukt, er werd ruim 10.000 euro ingezameld.

Lastig
Wel duurde het een stuk langer dan verwacht om Simba te laten overkomen. Stichting Leeuw wilde het dier in maart al verwelkomen, maar liep tegen een hoop bureaucratisch gedoe aan. "Het was lastig om afspraken te maken en de papieren in orde te krijgen", aldus de stichting. "Hij zou eigenlijk al eerder komen, maar toen werd de vlucht ineens gecanceld. Maar we zijn blij dat het nu gelukt is."

Het zou inmiddels ook een stuk beter gaan met de leeuw. "Hij is fysiek in ieder geval enorm opgeknapt, puur vanwege het feit dat hij nu genoeg te eten heeft. Wel is hij niet buiten z'n kooi geweest, dus conditioneel loopt hij achter. En we weten nog niet welke trauma's hij heeft overgehouden aan zijn tijd daar."

Aansterken
De leeuw landt morgen op het vliegveld bij Maastricht en zal dan naar Anna Paulowna worden gebracht. Als Simba weer op krachten is, zal hij terug worden gebracht naar het continent van oorsprong: Afrika. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!