Amsterdam

'Slimme' snelfietsroute moet fietsen naar Schiphol aantrekkelijker maken

11 juli 2019, 16.25 uur · Aangepast 11 juli 2019, 16.58 uur · Foto: Gazelle

Whatsapp

Er komt binnenkort een 22 kilometer lange snelfietsroute van Hoofddorp naar Amsterdam, met Schiphol als tussenhalte. En dat is geen ordinair fietspad, want de route maakt gedeeltelijk - op en rondom de luchthaven - digitaal contact met fietsen.

Stuurtrillingen waarschuwen voor gladheid en verkeersdrukte, de speed pedelecs (snelfietsen) gaan langzamer op en rondom Schiphol Plaza, en een groene golf geeft aan hoe hard fietsers moeten rijden om bij het volgende verkeerslicht niet te wachten. Het is een kleine greep uit de innovaties die BAM Infra en Gazelle momenteel uittesten op de tien kilometer lange fietsstrook. 

Wereldprimeur
Daarmee hebben de bedrijven een wereldprimeur te pakken, want nergens anders op de wereld is een vliegveld ontsloten via zo'n slimme fietsroute. 

Tekst gaat verder onder de video: 

Het doel van de project is om de bereikbaarheid van Schiphol te verbeteren en het fietsgebruik te bevorderen. Zo'n 2.000 werknemers van de luchthaven komen nu met de fiets. De hoop is dat dat aantal stijgt, maar dat ook de reizigers het fietspad weten te vinden. 

Lees ook: Gemeenten gaan investeren in snelfietspaden om Amsterdam bereikbaar te houden

De bedoeling is dat de schop nog dit jaar de grond in gaat. De snelfietsroute is alleen 'slim' rondom Schiphol, maar wordt gelegd tussen Hoofddorp en Amsterdam. Door ruimte te laten voor mogelijke aansluitingen op andere steden, zou de snelfietsroute in de toekomst nog fors kunnen worden uitgebreid. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp