Ga naar Content
West-Friesland

Gemeenteraad Hoorn neemt nog geen besluit over plannen stadhuis

9 juli 2019, 16.38 uur · Aangepast 9 juli 2019, 17.19 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Er is nog geen beslissing genomen over de nieuwbouw of renovatie van het Hoornse stadhuis tijdens de raadsvergadering vanmiddag. De voltallige raad wil dat de beide scenario's die nu op tafel liggen eerst verder worden uitgewerkt.

"Het is een zeer ingrijpend besluit dat zich mogelijk over veertig jaar strekt en waar veel geld mee gemoeid is", beargumenteert Dick Bennis van het CDA. Ook Chris de Meij (VVD) is er voorstander van dat er extra tijd voor de plannen genomen wordt. "We kunnen het niet uitleggen aan de stad dat er, in een tijd dat het financieel minder gaat, er een compleet nieuw stadhuis gebouwd wordt".

Noodzakelijk
In 2023 moeten alle gemeentes van de overheid aan de wettelijke duurzaamheidseisen voldoen. Het pand van de gemeente Hoorn heeft nu energielabel D in plaats van C, waardoor het niet aan de eisen voldoet. Om die reden is de gemeente genoodzaakt om het pand energiezuiniger te maken of een nieuw pand bouwen. 

Financieel gezien zou het niet uitmaken welk scenario de voorkeur krijgt. Verhuizen en renoveren zouden de gemeente Hoorn sowieso een geschat bedrag van 24 tot 30 miljoen euro gaan kosten. 

Renovatie of nieuwbouw
Over de voorkeur voor nieuwbouw of renovatie is de raad verdeeld. Zo zijn Fractie Tonnaer, de Realistische Partij, Groenlinks en de PvdA voorstander van renovatie. "Tijdens renovatie kan werken in stadhuis gewoon doorgaan. En wat betreft de overtollige ruimte die er nu is, die kan in gebruik worden genomen worden door startende ondernemers", oppert Roger Tonnaer. De VVD, D66, Sociaal Hoorn, VOC zien liever dat er een nieuw pand komt bij de Poort van Hoorn - rondom het stationsgebied. 

Lees ook: Krijgt gemeente Hoorn een nieuw stadhuis of wordt er verbouwd?

Voor er gekozen wordt, willen de partijen een betere onderbouwing met twee gelijkwaardige opties die naast elkaar gelegd kunnen worden. Bennis: "Er is al veel besproken en er zijn veel stukken, maar iedereen is zoekende naar het complete plaatje."