Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Hilversumse horeca laat zichzelf extra controleren op drankverkoop aan jeugd

9 juli 2019, 07.08 uur
Door Sjoerd Stoop · Foto: NH Nieuws

Hilversumse horecaondernemers gaan zichzelf door een onafhankelijke controleur extra laten toetsen op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. De proef moet er voor zorgen dat de regels beter worden nageleefd.

De lokale horecaondernemers gaan weinig in de fout maar het kan altijd beter, vindt verantwoordelijk wethouder Floris Voorink. "Ik merk dat vooral kroegbazen er alles aan doen om te voorkomen dat minderjarigen alcohol mee krijgen, maar soms gebeurt het ondanks alle maatregelen toch", zo vertelt Voorink op NH Gooi Radio.

Lees ook: Gevolgen alcoholgebruik bij kinderen niet te overzien: "Verslaving was een hel"

Niet meteen een boete
Deelnemende horecaondernemers worden elk kwartaal gecontroleerd door een onafhankelijk bureau, ze betalen de controles ook zelf.

Er worden bezoekjes gedaan met 'mystery shoppers'. Als de horecaondernemers over de schreef gaan worden ze er na sluitingstijd op aangesproken. "Er wordt dan niet meteen een boete uitgedeeld, maar eerst gekeken wat er precies fout is gegaan en hoe het voortaan beter kan. Dat heeft een reden: we merken dat horecaondernemers wel willen, maar worstelen met hun controles. Het blijkt dat het op drukke momenten soms onmogelijk is om iedereen te checken", aldus Voorink.

Meerdere controles
Aan de proef met de controles doen nu twintig horecaondernemers mee. Helemaal vrij van boetes blijven ze overigens niet: als horecaondernemers na een eerste controle nog een keer over de schreef gaan volgt een officieel waarschuwingsgesprek met de gemeente. Bij een derde keer neemt de gemeente de controles zelf weer over en kunnen er toch boetes worden uitgedeeld. Zo'n boete is 1.360 euro.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!