Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Schiphol mag groeien tot 540.000 vluchten

5 juli 2019, 16.08 uur · Aangepast 5 juli 2019, 19.15 uur · Foto: ANP

Het aantal vluchten van en naar Schiphol mag vanaf 2021 stapsgewijs toenemen tot maximaal 540.000. Dat zijn er 40 duizend meer dan nu.

Dat heeft minister-president Mark Rutte zojuist gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Nu ligt het plafond nog op 500.000 starts en landingen.

Lees ook: Schiphol mag weer groeien: "Doodsteek voor vertrouwen"

Rutte benadrukt dat de groeiplannen van het kabinet voor Schiphol nog niet af zijn, en dat er ook voorwaarden aan verbonden zijn. Er moet sprake zijn van "balans tussen economie, leefbaarheid en klimaat". Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaat er de komende tijd over in gesprek met belanghebbenden.

Verduurzaming
Schiphol nog langer op de nullijn houden, zou volgens Rutte geen positief effect hebben op het klimaat, omdat het vliegverkeer zich dan simpelweg verplaatst, bijvoorbeeld naar Frankfurt. Dat speelt in de luchtvaart "nog veel meer" dan in bijvoorbeeld de zware industrie, waar het kabinet verduurzaming probeert af te dwingen met een beperkte CO2-belasting.

"We gaan het anders doen. Eerst minder hinder, dan pas een beetje groei", zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

'Trendbreuk'
De bewindsvrouw spreekt van een "trendbreuk". "In plaats van groeien op krediet, moet de sector vooruit betalen en ervoor zorgen dat er minder hinder is in de omgeving van Schiphol." Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, mag de luchthaven uiteindelijk groeien naar 540.000 vliegbewegingen. Nu ligt het plafond nog op 500.000 starts en landingen.

Van Nieuwenhuizen (VVD) verwacht flinke investeringen in veiligheid, innovatie en duurzaamheid van de luchtvaartsector, die ook oplossingen moet zoeken voor de belangrijkste klachten van omwonenden. Daarnaast wil ze het aantal nachtvluchten verminderen. Nu zijn er nog 32.000 per jaar toegestaan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!