Ga naar Content
Noordkop & Texel

Miljoenen gevonden voor nieuwe reactor Petten

5 juli 2019, 06.50 uur · Aangepast 5 juli 2019, 11.04 uur
Door: · Foto: ANP

Het kabinet heeft financiers gevonden voor een nieuwe isotopenreactor in Petten. Die nieuwe reactor moet in 2025 open zijn. Veel kankerpatiënten zijn hiermee geholpen, omdat ze voor hun behandeling afhankelijk zijn van het materiaal uit de reactor.

Minister Bruno Bruins licht de Kamer vandaag in over de plannen, schrijft het AD. De kosten voor de bouw van de nieuwe Pallas-reactor worden geschat op 600 tot 800 miljoen euro. Tot nu toe hebben het rijk en de provincie Noord-Holland, waar Petten ligt, elk reeds 40 miljoen euro in de ontwikkeling van de nieuwe reactor gestoken.

Lees ook: Radioactief tritium aangetroffen in sloot buiten terrein van reactor Petten

Petten is al zestig jaar een begrip in de wereld van nucleaire isotopen met een marktaandeel van 30 tot 35 procent. Dagelijks worden wereldwijd 30.000 patiënten behandeld of gediagnosticeerd met isotopen uit Petten. In Nederland gaat het om ruim 400.000 behandelingen per jaar.

Lees ook: Pensioenbelegger PGGM wil investeren in reactor Petten

Vijf van de in totaal zes reactoren voor medische isotopen in Europa zijn volgens gezondheidsinstituut RIVM "op gevorderde leeftijd en zullen vroeg of laat moeten sluiten." In Nederland staat er een. Zou de oude reactor in Petten dichtgaan zonder dat er een nieuwe komt dan "brengt dat de leveringszekerheid wereldwijd in gevaar."

"Als een grote reactor of een van de gespecialiseerde laboratoria onverwacht uitvalt, kunnen op wereldschaal leveringsproblemen ontstaan. Bij een onverwachte uitval kunnen de overige reactoren de vraag lang niet altijd opvangen, wat de leveringszekerheid voor de wereld vrij onzeker maakt", aldus het RIVM.

Antoni van Leeuwenhoek 
Marcel Stokkel van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam staat te springen om het nieuws. "Dit is geweldig nieuws. Het is een gezamenlijke inspanning tussen verenigingen en zorgverzekeraars geweest, wat uiteindelijk tot dit heeft geleid. Vanaf 2025 kunnen we goede zorg garanderen aan patiënten met kanker", aldus Stokkel die op de afdeling nucleaire geneeskunde werkt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!