Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Maaien steeds vaker 'met opzet' slordig gedaan

4 juli 2019, 15.32 uur · Aangepast 4 juli 2019, 19.03 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

Niet alles in één keer wegmaaien lijkt een goed middel om het insectenleven te helpen. Op de Assendelverzeedijk experimenteert het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) met 'sinusmaaien'. Hierbij gaat de maaier niet in rechte lijnen heen en weer tot er geen sprietje meer overeind staat, maar blijven er veel planten staan omdat er slingerend gemaaid wordt.

Het lijkt er bijna op alsof de maaier een slok teveel op had: slingerende banen langs de dijk met soms kort gras, dan weer met manshoge smeerwortel, boterbloem en distel. Vlinders, hommels en bijen vliegen af en aan. Volgens Sandra Roodzand van HHNK is dat de bedoeling: "In de ongemaaide stukken houden insecten zo voldoende voedsel over om te overleven."

Geen functie 
'Natuurlijk maaien' is wel een cultuuromslag voor het Hoogheemraadschap. "Veiligheid staat boven alles en je moet een dijk in één oogopslag kunnen beoordelen", zegt ecoloog Roodzand. "Daarom was het gebruikelijk dat er strak en kort werd afgemaaid. Maar deze dijk heeft geen waterkerende functie meer, dus is er meer mogelijk". 

Ook op de Hondsbossche Zeewering doet HHNK aan sinusbeheer. Hiervoor heeft het inmiddels een prijs ontvangen voor het combineren van natuur met waterveiligheid.

190704N_0001_MAAIEN - NH Nieuws

De mannen die het maaien daadwerkelijk uitvoeren, zijn meestal loonwerkers. Die zijn het gewend om met loodrechte en waterpas bestekken te werken. "Dit is wel even wennen hoor", zegt Arjan Roelofse op zijn trekker. "Toen we er mee begonnen grapten we wel eens tegen elkaar dat je eigenlijk eerst een borrel zou moeten drinken, voordat je gaat maaien". Voor de goede orde: dat doen ze natuurlijk niet. 

Vlinderstichting
Als eigenaar van een aannemingsbedrijf met dertig man in dienst heeft Roelofse aardigheid in dit werk. "Het is gewoon heel mooi om te zien hoe insecten voedsel vinden op de planten die we laten staan. Ik ben maaier maar ook natuurliefhebber."

Het sinusmaaien is voorlopig nog een experiment, waar Hoogheemraadschap samenwerkt met de provincie en met de vlinderstichting. Sandra Roodzand: "De eerste resultaten zijn echt bemoedigend. Planten en insecten hebben er wat aan, maar ook vogels. Laatst werd er een koppel patrijzen aangetroffen in een ongemaaide strook. Die vogels  zijn hartstikke zeldzaam aan het worden."