Ga naar Content
Haarlem

Meer problemen met gezondheid voor kinderen in Schalkwijk

4 juli 2019, 14.14 uur · Aangepast 4 juli 2019, 14.25 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: Adobe Stock

De gezondheid van kinderen in het Haarlemse stadsdeel Schalkwijk is slechter dan die van kinderen in de rest van de stad. De GGD waarschuwt dat de resultaten uit onderzoek ongunstiger zijn voor kinderen die niet bij beide ouders wonen, met een migratieachtergrond (vooral niet-westers), van wie beide ouders laag zijn opgeleid en van wie beide ouders geen betaald werk hebben. Deze risicogroep woont relatief meer in Oost en vooral Schalkwijk.

Dat blijkt uit de Kindermonitor 2018, een groot onderzoek van GGD Kennemerland. Voor dit onderzoek vulden de ouders van 3151 kinderen van 0 t/m 11 jaar een digitale, Nederlandstalige vragenlijst in over de gezondheid, welbevinden en leefstijl van hun kind.

In Oost en Schalkwijk zijn veel meer kinderen met (ernstige) overgewicht. In Schalkwijk is het meeste risico op psychosociale problemen bij kinderen. Er zijn veel meer slaapproblemen bij kinderen in Schalkwijk (29 procent) tegen bijvoorbeeld 18 procent in Noord.

Sociale steun
Op het niveau van stadsdelen komen aardig wat verschillen naar boven. Zo ervaren ouders van kinderen in Haarlem-Noord het vaakst sociale steun van hun omgeving bij de opvoeding. Ouders van kinderen in Schalkwijk het minst vaak.

In Schalkwijk hebben de meeste gezinnen moeite met financieel rondkomen. Daarentegen wordt er in Schalkwijk veruit het minst alcohol gedronken in het bijzijn van kinderen. Dat is ongeveer de helft van de huishoudens. In het rijkere Zuid-West drinkt 89 procent in bijzijn van de kinderen.

Drinken
In het algemeen gaat het goed met de gezondheid van kinderen in Haarlem. 97% heeft een (zeer) goede ervaren gezondheid. Meer dan 80 procent sport en/of beweegt dagelijks. Er wordt genoeg groente en fruit gegeten en de Haarlemse kinderen drinken meer water dan de kinderen elders.

De Kindermonitor 2018 biedt inzicht in de huidige gezondheidssituatie van 0 t/m 11-jarige kinderen. Het is de tweede keer dat de Kindermonitor is uitgevoerd. Daarmee is het voor gemeenten voor het eerst mogelijk om te kijken in hoeverre de gezondheid van de kinderen is veranderd over de jaren.

Meer nieuws uit Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede en Spaarndam? Kijk op nhnieuws.nl/haarlem

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!