Ga naar Content
Gooi

Rijk investeert vier miljoen om Gooise scholieren te interesseren in techniek

1 juli 2019, 18.13 uur · Aangepast 1 juli 2019, 19.04 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Adobe Stock

De overheid geeft meer dan vier miljoen euro aan College de Brink in Laren voor vmbo-techniekonderwijs in 't Gooi. Directeur Raymond Kok is heel blij met de bijdrage. Het geld is volgens hem zeer gewenst: "Het vmbo zit in zwaar weer, want steeds minder kinderen gaan naar deze opleiding. Dat komt onder andere doordat er al jaren een imagoprobleem is. Met deze bijdrage hopen we daarom tegelijkertijd het imago van het vmbo op te krikken."

Hoewel College de Brink de miljoenen op de bankrekening krijgt gestort, zal de school het geld niet in zijn eentje uitgeven. "We zullen het verdelen onder de andere scholen in 't Gooi", verduidelijkt directeur Raymond Kok. "We hadden ook een plan ingediend met een visie voor de hele regio en de bijdrage is dus ook voor de regio bedoeld."

Lees ook: Techniekschool zoekt stoere meiden

Wat er concreet met de miljoenen gaat gebeuren, kan Kok nog niet zeggen. Wel wil hij een tipje van de sluier oplichten. "In onze school wordt een techno-lab ingericht, met drones en virtual reality. Dat sluit mooi aan bij het extra vak Wetenschap & Technologie dat binnenkort verplicht wordt op de basisschool. Wij willen de scholieren uitnodigen te komen kijken in het lab en ze deze lessen vanuit onze school geven." Kok hoopt dat de kinderen zo enthousiast worden over techniek. "Techniek wordt immers overal gebruikt, zoals in ziekenhuizen."

Koninklijke route
Waar het geld ook welkom bij is, is bij de plannen om de 'koninklijke route' (vmbo-mbo-hbo) korter te maken. Kok: "Nu doen leerlingen er vier plus twee jaar over om door te stromen van het vmbo naar het mbo. Dat kan volgens ons korter door de overlap eruit te halen. Daardoor zouden scholieren nog maar drie plus twee jaar les hebben." Voorwaarde is dat de leerlingen op College de Brink blijven en dat mbo-docenten overkomen voor de examens.

College de Brink heeft de visie voor een periode van vier jaar geschreven. Alle vmbo-scholen en de landbouwschool het Wellantcollege werken hiervoor samen. Het belangrijkste speerpunt uit de plannen is dat de aansluiting van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs voor het vmbo beter wordt. Tussentijds worden de effecten geëvalueerd.

Minister Arie Slob van onderwijs geeft in totaal aan 45 regio's in Nederland ruim 231 miljoen euro.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!