Ga naar Content
Gooi

Blaricumse sluis kan (eindelijk) open, maar is nog niet af

1 juli 2019, 20.03 uur · Aangepast 4 juli 2019, 15.23 uur
Door: · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

De bouw van de Blaricummer schutsluis en waterkering kostte al meer dan 7 miljoen euro en er is nog geen boot doorheen gevaren. De sluis onderging de afgelopen maanden een grote opknapbeurt en die is nog niet klaar, maar er kunnen vanaf vandaag wel boten doorheen.

De sluis zorgde begin dit jaar voor veel ophef. De bouw voor de waterkering en sluis kostte in 2011 in totaal 6,1 miljoen euro (waarvan 3,1 miljoen voor de sluis) en was bedoeld voor de nieuwbouwwijk de Blaricummermeent. Die bouw van de wijk liep alleen forse vertraging op. Gevolg is dat er sinds 2012 geen boot van de sluis gebruik heeft kunnen maken. 

Lees ook: Verontwaardiging in Blaricumse politiek: miljoen euro verkwist aan nooit gebruikte sluis

Toen de wijk vorig jaar langzamerhand vorm begon te krijgen, kwamen het waterschap Amstel Gooi en Vecht en de gemeente Blaricum er achter dat er eerst nog wel extra geld in de sluis moest worden gepompt. De sluis, die al jaren stilstaat, is in al die jaren nauwelijks onderhouden, houten panelen waren verrot en door een constructiefout waren betonplaten scheefgezakt. Prijskaartje: vele 100.000 euro's. In totaal was de rekening 1,2 miljoen euro voor aanpassingen en herstelwerkzaamheden. 

Niet klaar
De afgelopen tijd is er hard aan gewerkt om in het zomerseizoen de sluis toch te kunnen openen. De betonplaten zijn verwijderd, de houten vlonders en panelen vervangen of weggehaald en en een electricteitskast is op een nieuwe betonplaat gezet. Vandaag is eindelijk het moment dat de sluis open kan voor booteigenaren die van en naar het Gooimeer willen varen. Nu nog wachten op de eerste boot, want aan het begin van middag stond de teller nog op nul.

Lees ook: Financieel debacle van nooit gebruikte sluis Blaricum mede gevolg van bouwfouten

Helemaal klaar is de sluis nog niet. Onder meer de camerasystemen zijn nog niet af, waardoor de sluis nog niet op afstand kan worden bediend. Daarom opent de komende weken een sluiswachter ter plekke de sluisdeuren. Daarnaast ligt er nog een werkschuit midden in de sluis, waardoor er nog geen ruimte is voor grotere boten.

Het waterschap laat weten dat de werkschuit vandaag nog weg wordt gehaald. Het op afstand bedienen wordt vanaf 1 augustus getest en een maand later moet dat definitief zijn ingevoerd. 

Bekijk hieronder hoe de sluis open gaat:

Het mocht wat kosten, maar de Blaricumse sluis is open - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!