Ga naar Content
Amsterdam

TERUGKIJKEN: Keti Koti in Amsterdam, viering afschaffing slavernij

1 juli 2019, 09.18 uur · Aangepast 1 juli 2019, 15.10 uur
Door: AT5 · Foto: AT5

NH Nieuws deed vandaag de hele dag live verslag van de viering van de afschaffing van de slavernij en de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark. Kijk hieronder het verslag terug.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Op 1 juli 1863 schaft Nederland, als één van de laatste landen ter wereld, de slavernij af. Elk jaar wordt dat op 1 juli gevierd tijdens Keti Koti (‘verbroken ketenen’), en wordt er tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden in het Oosterpark stilgestaan bij de verschrikkingen van de slavernij.

Bigi Spikri
Vanaf 11:00 uur volgden we live de Bigi Spikri die liep van het Waterlooplein naar het Oosterpark. De Bigi Spikri is een optocht in traditionele en kleurrijke kledij om de afschaffing van de slavernij te vieren en te herdenken.

Bigi Spikri betekent letterlijk 'grote spiegel', waarmee de winkelruiten in Paramaribo bedoeld werden waarin de deelnemers aan de parade zichzelf bewonderden. Deze traditie wordt sinds 2009 in Amsterdam voortgezet.

Herdenking
Om 13:00 uur startte de jaarlijkse herdenking bij het slavernijmonument in het Oosterpark. Er werd een minuut stilte gehouden en er werden kransen gelegd. 

Minister Koolmees hield een toespraak namens het kabinet, Linda Nooitmeer sprak namens het NiNsee, en ook burgemeester Halsema voerde het woord. Muziek was er van Berget Lewis en Shishani Vranckx.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!