Ga naar Content
IJmond

Tata Steel verder onder vuur om milieuvergunning: Inspectie stapt naar rechter

27 juni 2019, 16.33 uur · Aangepast 28 juni 2019, 11.21 uur
Door: · Foto: ANP

Tata Steel is niet alleen onderwerp van een verhitte discussie over grafietregens, op de achtergrond speelt nog een heel andere discussie. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil dat de provincie de milieuvergunning van de staalgigant aanpast zodat er minder stikstofoxiden worden uitgestoten. De provincie lijkt hier niet in mee te gaan. Tot irritatie van de inspectie, die nu naar de beroepsrechter stapt.

Met de grafietregens is vrijwel iedereen bekend. Mede dankzij volhardende omwonenden van de staalfabriek staat het voorkomen van de stofwolken hoog op agenda bij Tata Steel. Zo werd er onlangs een roadmap gepresenteerd waarin stap voor stap de weg naar beterschap wordt beschreven. 

Lees ook: TERUGKIJKEN: Bewonersbijeenkomst van Tata Steel in Wijk aan Zee

ILT vindt dat Tata Steel ook moet onderzoeken hoe op dít moment de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) in de pelletfabriek kan worden teruggedrongen.

Maar de provincie - die Tata Steel hiertoe min of meer kan dwingen door de milieuvergunning aan te passen - wil dit niet. Tegen dit besluit gaat de ILT vandaag in beroep bij de bestuursrechter.

"De provincie is wettelijk verplicht om milieuvergunningen regelmatig te actualiseren, zodat steeds de best beschikbare technieken door bedrijven worden toegepast. Zo moet de provincie ook de milieuvergunning van Tata Steel regelmatig tegen het licht houden", zo laat Inspecteur-generaal van de ILT Jan van den Bos weten. 

Meningsverschil 
De provincie laat in een reactie weten dat ze uiteraard ook de NOx-uitstoot willen terugdringen. Ze gaan liever in gesprek met de directie van de staalgigant: "We verschillen van mening over de wijze waarop dit juridisch kan worden afgedwongen. Hoewel de uitspraak van een rechter duidelijkheid geeft, gaat hier een traject van jaren aan vooraf. Ons college is van mening dat meer kan worden bereikt door middel van bestuurlijke en maatschappelijke druk. Zoals de afgelopen periode ook duidelijk is geworden", aldus de provincie. 

Niet voor het eerst
In november 2018 ging de ILT ook al in beroep tegen het besluit van de provincie dat Tata Steel géén aanvullende maatregelen hoeft te nemen om de NOx-uitstoot terug te brengen naar Europese normen. Deze zaak loopt nog.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!