Ga naar Content
IJmond

Harsco vandaag naar de rechter: niet eens met dwangsom grafietregens

27 juni 2019, 09.05 uur · Aangepast 28 juni 2019, 08.49 uur
Door: · Foto: NH / Dennis Mantz

Slakverwerkingsbedrijf Harsco, gevestigd op het terrein van Tata Steel, stapt vandaag naar de rechter. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsommen die het krijgt bij overtredingen die grafietregens veroorzaken. Het belooft een vurige zitting te worden, voorspelt NH Nieuws-verslaggever Fred Segaar.

Sinds een paar maanden bedragen de dwangsommen die Harsco (de officiële naam is Harsco Metals Holland BV uit Velsen Noord) bij een overtreding van de provincie Noord-Holland opgelegd krijgt 25.000 euro. "En daar is het bedrijf het niet mee eens", vertelde Segaar vanmorgen in de ochtendshow van NH Radio. 

Lees ook: Tata Steel bereikt maximaal aantal overtredingen: provincie wil boete vervijfvoudigen

Het bedrag van de dwangsom was vorig jaar nog 5.000, maar nadat Harsco er dertig kreeg, werd dit bedrag verhoogd. 

Vurige zitting
Segaar: "Er is vanuit Wijk aan Zee weinig sympathie voor deze rechtszaak, omdat Harsco enerzijds zegt maatregelen te nemen om de grafietuitstoot te beperken, maar anderzijds dus deze boetes keihard aanvecht. Ik verwacht dus dat er wel wat inwoners aanwezig zullen zijn bij de rechtszaak." 

Lees ook: IJmonders eensgezind over RIVM-rapport Tata Steel: "Er moet een diepgaand onderzoek komen"

Harsco 'mag' nu twaalf dwangsommen opgelegd krijgen van 25.000 euro. Daarna volgen weer sancties. Wat die precies inhouden, is niet duidelijk. 

Begin deze maand veroorzaakte een RIVM-rapport veel onrust. Daarin stond dat de grafietregens - voornamelijk afkomstig van Harsco - schadelijke stoffen voor kinderen bevatten. Tata stelde daarop dat het rapport onvolledig is en de onrust voorbarig. 

Lees ook: Tata Steel: 'RIVM-onderzoek naar grafietregens onvolledig, onrust is voorbarig'

De zaak begint om 09.15 uur in de rechtbank Haarlem. Fred Segaar is erbij. Hou NH Nieuws in de gaten voor de updates! 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!