Haarlem

Nesten eikenprocessierupsen verwijderd uit 17 eiken in Haarlem

26 juni 2019, 17.56 uur · Foto: Spaarnelanden

Whatsapp

In 17 eiken in de Waarderpolder in Haarlem zijn nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Spaarnelanden heeft ze laten verwijderen.

De bomen staan aan de A. Hoffmanweg. De nesten zijn vorige week aangetroffen naar aanleiding van een melding. Het is bekend dat de eikenprocessierups explosief oprukt in het hele land en vorige jaar is de rups al aangetroffen in Haarlem.

Lint
Spaarnelanden heeft opdracht gegeven aan een gespecialiseerd bedrijf voor het verwijderen van de nesten. Het bedrijf is op dinsdag 25 juni 2019 direct gestart en alle nesten zijn inmiddels verwijderd. Bij het aantreffen van een nest markeert Spaarnelanden de boom zo snel mogelijk, met een lint met daarop ‘eikenprocessierups’, zodat inwoners zijn gewaarschuwd.

Haartjes
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor mensen erg vervelend zijn. De pijlvormige haartjes hebben kleine weerhaakjes die de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen. Daarbij komen stoffen vrij die reacties oproepen die lijken op allergische reacties. De klachten kunnen bestaan uit jeuk en huiduitslag, ademnood en zware oogirritaties. Ze kunnen worden veroorzaakt door direct contact met de huid, maar ook door brandharen die met de wind zijn meegevoerd.

In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Het is belangrijk dat men een nest te allen tijde met rust laat en een locatie van een nest zoveel mogelijk vermijdt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp