Whatsapp

Haarlemmermeer

Zeehond via de Amstel weer op weg naar zee

23 juni 2019, 18.35 uur · Aangepast 24 juni 2019, 11.56 uur

De zeehond die zondagmiddag strandde bij een sluis bij De Kwakel is weer op zoek gegaan naar de zee. Enkele uren later werd het dier gezien in de Amstel. Inmiddels is een team onderweg om het welzijn van de zeehond in te schatten en hem eventueel dichter naar de zee te vervoeren. Maar uiteindelijk is de zeehond niet meer aangetroffen voordat het buiten donker werd.

Op basis van gemaakte foto's vermoeden de deskundigen van Zeehondencentrum Pieterburen dat het gaat om een ringelrob, die normaal gesproken in het poolgebied bij Noorwegen voorkomt. "Dat is dus een pooldier dat hier in Nederland in De Kwakel in een hittegolf terecht komt. Slechte timing", zegt woordvoerder Sander van Dijk van het zeehondencentrum.

Lees ook: Verdwaalde zeehond gespot bij sluis in De Kwakel: "Uniek om zo'n beest hier te zien"

Politieagenten signaleerden de zeehond zondagmiddag bij een sluis in De Kwakel. De zeehond vervolgde zijn weg in de richting van Uithoorn om via de Amstel en het IJ de zee weer te vinden. Maar dat is een lange en vooral drukke route, en daarom kwam 'Pieterburen' in actie. Hulp lijkt nu extra belangrijk omdat het dier vermoedelijk helemaal vanuit Noorwegen is komen zwemmen en behoorlijk vermoeid kan zijn geraakt.

De zeehond werd op zijn route al door enkele mensen gespot en lag rond 18.00 uur ergens bij Amsterdam op een stil plekje wat uit te rusten. Maar toen het hulpteam (vrijwilligers van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren en een strandingscoördinator) in de avond op de laatste meldingsplek kwam, was de zeehond daar niet meer. In het donker heeft het niet veel zin om te zoeken.

"Als we de zeehond vinden, dan kijken we hoe hij eraan toe is, of ie er goed bij ligt. Eventueel gaan we hem vangen, een handje helpen en hem zelf dichter naar de zee brengen", zegt Van Dijk. Maandagochtend wordt een nieuwe poging ondernomen het beest te vinden en te kijken wat zijn conditie is. Het zeehondencentrum vraagt mensen die het dier zien dat te melden. Volgens Van Dijk is het de derde ringelrob die in de afgelopen zes jaar ons land aandeed.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Politie Aalsmeer/Uithoorn/Google Streetview
Whatsapp