Ga naar Content

Oog op de Metropool: Hoe verdienen we ons brood?

Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week wordt er tegenwoordig gewerkt. De economie van de Metropool Amsterdam werkt als een magneet en draait dag en nacht door. De werkloosheid is historisch laag. Maar waarmee verdienen we ons brood?

Terwijl in Rotterdam het geld in de haven verdiend wordt, en in Brabant de maakindustrie floreert, verdienen we in Amsterdam ons geld met ..... ja, waarmee eigenlijk? De dienstensector is belangrijk, toerisme en horeca bloeit maar ook de Amsterdamse haven blijft belangrijk. En niet te vergeten de datacenters.

Pijlers
De economie in de regio Amsterdam leunt op verschillende pijlers. De haven met overslag, brandstof en logistiek maar ook windmolens, nieuwe energie en circulaire bedrijven. Al sinds de VOC zit de handel in onze genen. 

Data
Maar we zitten toevallig ook bovenop een belangrijk kruispunt van internationale datakabels waardoor we geliefd zijn bij techbedrijven. Het Sciencepark in de Amsterdamse Watergraafsmeer is een hotspot en werkt als een magneet voor nieuwe techbedrijven. 

Stootje
En natuurlijk hebben we Tata Steel, Schiphol en Aalsmeer met de internationale bloemenhandel. Volgens planoloog Ton Bossink leunt de economie hier op verschillende pijlers en dat is fijn. De economie groeit, is sterk en kan tegen een stootje. "Als het in de ene sector even tegenzit compenseren we dat met een andere sector", aldus Bossink.

Foto: NH/Marc Ruyg