Ga naar Content
Schiphol

Bijna-botsing tussen twee Airbus-toestellen op Schiphol

21 juni 2019, 12.00 uur · Aangepast 21 juni 2019, 12.20 uur
Door: · Foto: Airbus / LVNL

Twee Airbus A320's zijn afgelopen februari bijna tegen elkaar geknald tijdens het taxiën op Schiphol. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het eerste kwartaalrapport van 2019. Een van de twee Airbussen verleende geen voorrang waarna de kisten elkaar op een haar na mistten.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De bijna-botsing vond plaats in de avond van 3 februari. Een Airbus A320NEO was net geland op de Zwanenburgbaan toen het toestel richting een taxibaan reed. De piloten van de NEO hebben contact met de luchtverkeersleiding die ze opdraagt te wachten bij een kruispunt op een andere Airbus A320.

Verrast
Ondanks de opdracht van de verkeersleiders minderen de piloten van de A320NEO geen vaart en knallen bijna op de Airbus die ze van rechts nadert. Die situatie verrast het piloten van het toestel dat eigenlijk voorrang had, maar ze kunnen nog tijdig op de rem trappen. De botsting wordt voorkomen en beide toestellen taxiën naar hun gate. Zowel de Onderzoeksraad als Luchtverkeersleiding Nederland onderzoekt de bijna-botsing.

Wel gebotst
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is ook een onderzoek gestart naar een incident waar twee vliegtuigen wel op elkaar gebotst zijn. In dezelfde maand als de bijna-botsing komen twee KLM-toestellen tegen elkaar aan als zij van de gate af worden geduwd. Het staartvlak van Boeing 787 botst daarbij tegen de vleugel van een Boeing 747.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Botsing KLM-vliegtuigen - NH Nieuws

De Onderzoeksraad komt in haar rapport ook nog terug op een incident waarbij een KLM-Boeing 777 boven Osaka (Japan) een paneel verloor. Dat rompdeel kwam op een auto terecht. De twee inzittenden raakten niet gewond. Een deel van het dak raakte beschadigd en zijraam van de auto sneuvelde. Dat onderzoek is afgerond door de Japanse autoriteiten.

Lees ook: Gebroken beugel oorzaak verliezen rompdeel KLM-toestel in 2017