Ga naar Content
Alkmaar

Minister over dood fietsster (15) in Heerhugowaard: 'Straatracers zijn tuig'

21 juni 2019, 11.37 uur · Aangepast 21 juni 2019, 17.34 uur
Door: · Foto: Maurice Amoureus

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus heeft geen goed woord over straatracers. Mensen die illegaal de openbare weg gebruiken voor wedstrijden noemt hij 'tuig'.

Grapperhaus reageert op de dood van het 15-jarige meisje in Heerhugowaard, die mogelijk slachtoffer is geworden van een straatrace. Zulk gedrag getuigt volgens de minister van lage schofterigheid: "Dat je op Nederlandse wegen zulke dingen uithaalt. Dan moet je een flinke straf krijgen."

Lees ook: Dode bij ernstig ongeluk in Heerhugowaard

Het 15-jarige meisje werd woensdagavond rond 23.20 uur op haar fiets aangereden door een personenauto. Ze overleed onmiddellijk. Bij het ongeval was een tweede auto betrokken. De politie onderzoekt of het om een race ging. Beide bestuurders, een 26-jarige en een 28-jarige man uit Heerhugowaard, zijn gisteravond aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Inmiddels is de 26-jarige man vrijgelaten. De 28-jarige man zit nog steeds op het bureau. 

Lees ook: Slachtoffer dodelijk ongeluk Heerhugowaard is 15-jarig meisje: mogelijk straatrace

Grapperhaus gaat nog deze zomer met de korpsleiding verder in gesprek over illegale straatraces. In de Tweede Kamer is er brede steun om zulke zaken steviger aan te pakken.