Gooi

Gooise thuiszorgorganisatie weer naar rechter voor hogere tarieven

21 juni 2019, 08.34 uur · Aangepast 21 juni 2019, 09.38 uur · Foto: ANP

Whatsapp

Thuiszorgorganisatie Gooi en Vechtstreek (TGVS) wil de Gooise gemeenten er via de rechter toe dwingen hogere tarieven voor de bekostiging van huishoudelijke hulp te gaan hanteren. De huidige tarieven zouden namelijk onvoldoende zijn.

Dat hebben de Gooise colleges van B en W in een brief aan hun gemeenteraden laten weten. Het kort geding dient komende dinsdag. 

Lees ook: 'Gemeenten besteden te weinig geld aan thuiszorg'

De gemeenten maken zich geen zorgen over het vonnis, omdat de tarieven 'zorgvuldig tot stand zijn gekomen' en marktconform zijn, benadrukken ze. De tarieven in 't Gooi zouden boven het landelijk gemiddelde liggen. Het belangrijkste tarief is 26,40 euro per uur. TGVS eist dat daar minimaal 11,3 procent bijkomt. 

Eerder kort geding
In 2016 probeerde TGVS ook al eens via de rechter hogere tarieven af te dwingen. Dat mislukte, want ook de rechter bepaalde dat de tarieven zorgvuldig waren bepaald, en dat het niet nodig was om de kostenstructuur van TGVS, tevens de duurste, als basis voor het tarief te hanteren.  

Lees ook: 'Inspectie grijpt niet in bij onveilige thuiszorg'

Na dat verloren kort geding ging TGVS niet in hoger beroep, maar verklaarde zich akkoord met de tarieven en de indexatie ervan. De Gooise colleges betreuren het dan ook dan de thuiszorgorganisatie opnieuw naar de rechter stapt, maar ze benadrukken dat 'er geen aanleiding is dat inwoners hinder ondervinden' van het kort geding. 

'Niet reële prijs'
Esther Hoekzema van TGVS zegt tegen de Gooi en Eembode dat de kostprijs van thuiszorg de afgelopen jaren 'fors gestegen door externe factoren', waaronder nieuwe loonafspraken in cao's. "Met deze ontwikkeling houden de gemeenten binnen de regio Gooi- en Vechtstreek onvoldoende rekening, waardoor een niet-reële prijs is vastgesteld die geen recht doet aan actuele kosten van thuiszorg."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp