Whatsapp

West-Friesland

Na vijftien jaar lobbyen is bebouwing in gebied Kromme Leek in zicht

22 juni 2019, 10.00 uur

André Wiering wilt niets liever dan voor zijn zelfpluktuin in Zwaagdijk-Oost, een mooi landgoed bouwen. Klinkt niet als een heel gek plan maar toch is er, na 15 jaar lobbyen, nog geen steen gelegd.

Dat komt omdat zijn zelfpluktuin in het historische gebied van het veenriviertje de Kromme Leek ligt en daar mag niet gebouwd worden. Dus dient de 53-jarige Zwaagdijker al vijftien jaar plannen in bij de gemeente om zijn plan toch door te laten gaan. En iedere keer kon hij niet rekenen op meewerking van de gemeente.

Tot twee weken geleden. Toen stemde de gemeenteraad overtuigend vóór de wijziging van de toekomstvisie van het Kromme Leekgebied. En dus kan Wiering voorzichtig beginnen met het ontwikkelen van zijn landgoed.

De Kromme Leek
Veenrivier de Kromme Leek is dertien kilometer lang en loopt van Wognum tot aan Wervershoof. Het water is zo’n 2500 jaar geleden ontstaan en daarmee het oudste, nog zichtbare landschapselement van West-Friesland. Het wordt door velen gezien als een belangrijk stukje cultureel erfgoed in de regio.

Bang voor meer bebouwing
De dorpsraad van het naastgelegen dorp Zwaagdijk-West, is bang dat de bouw van Wiering zijn landgoed het startsein zal zijn voor andere bouwprojecten in het Kromme Leekgebied. Ook de Historische Stichting 'De Cromme Leeck', wil dat het gebied niet verloren gaat door veel bebouwing. "
Ik gun André zijn plek en hij heeft er goede bedoelingen mee. Ik denk dat we wel altijd attent moeten zijn en toch de mensen de waarde van dit gebied onder ogen moeten laten blijven brengen. En dat we dat behouden. Het is een rijkdom, dat moeten we koesteren", zegt voorzitster Ina Broekhuizen. De dorpsraad gaat binnenkort nog om tafel met de gemeente over het plan. 

Whatsapp