Ga naar Content
Schiphol

Strafzaak MH17 volgend jaar in zwaarbeveiligde rechtbank Schiphol

19 juni 2019, 14.08 uur
Door: · Foto: ANP

De rechtszaak tegen de vier mannen die zijn aangeklaagd voor het neerschieten van vlucht MH17 begint op 9 maart 2020 en wordt gehouden in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol. Het gaat om drie Russische verdachten en een Oekraïner. Het viertal wordt op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst.

Het gaat om rebellenleider Igor Girkin (48), zijn rechterhand Sergej Doebinski (56), diens assistent Oleg Poelatov (52) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (47). Dat maakte Fred Westerbeke, de onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT), vandaag tijdens een persconferentie bekend.

Geen uitlevering
Het Openbaar Ministerie gaat niet vragen om de uitlevering van de vier mannen die zijn aangeklaagd voor het neerschieten van vlucht MH17. De drie Russische verdachten zitten vermoedelijk in Rusland, de aangeklaagde Oekraïner bevindt zich waarschijnlijk in het deel van Oekraïne waar de regering geen macht heeft. Beide landen leveren geen eigen onderdanen uit, hun grondwetten verbieden dat.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nederland gaat Rusland en Oekraïne wel vragen om de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier verdachten kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen. Het proces gaat ook door als de vier verdachten niet aanwezig zijn.

193 Nederlanders
Vlucht MH17, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Dat gebeurde boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. De Boeing 777-200 werd geraakt door een Buk-raket van het Russische leger. Alle 298 mensen aan boord kwamen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.