Whatsapp

Haarlem

Terugkijken: Enorme vliegtuigbom ontploft op strand Bloemendaal

19 juni 2019, 13.57 uur · Aangepast 19 juni 2019, 16.30 uur

Defensie heeft vanmiddag om 15.30 uur een enorme vliegtuigbom laten ontploffen op het strand van Bloemendaal. Dat leverde een gigantische knal en veel vuur op. Duinzand vloog meters hoog en ver weg.

De ontplofte vliegtuigbom weegt 1.200 kilo en lag met andere bommen sinds de Tweede Wereldoorlog in een weiland in (Haarlemmermeer). Daar lagen ze op een diepte van 4,5 tot achter meter onder de grond.

Lees ook: Defensie laat bommen ontploffen op strand Bloemendaal

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bommen geïdentificeerd als brisantbommen van Duitse makelij. Na verschillende onderzoeken bleek dat de ontstekers van de bommen niet meer werkzaam zijn. De explosieven zijn stabiel en vormen daarom geen veiligheidsrisico.

Bijzonder
De bom die vandaag tot ontploffing wordt gebracht, bevat 631 kilo aan springstof. Dit is volgens de EOD een bijzondere vondst, aangezien er weinig bommen van deze grootte worden gevonden. De bommen zijn naar het strand vervoerd in een vrachtwagen van de EOD. Om de ontploffing zo lokaal mogelijk te houden wordt een put van drie meter diep gegraven. Daarop wordt 3.000 kuub duinzand aangebracht. Tijdens de vernietiging is het luchtruim gesloten. Ook is het strand afgezet met hekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp