Ga naar Content
Schiphol

Beveiligers Schiphol dreigen met acties in brandbrief over arbeidsvoorwaarden

18 juni 2019, 14.16 uur · Aangepast 18 juni 2019, 16.21 uur
Door: Doron Sajet · Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Beveiligers op Schiphol maken zich zorgen over een nieuwe zoektocht naar beveiligingsbedrijven op de luchthaven. Schiphol geeft verschillende bedrijven de gelegenheid om zich voor 2020 aan te bieden, maar stelt geen eisen aan de arbeidsvoorwaarden van de werknemers, zegt vakbond FNV. De beveiligers hebben een brandbrief aan Schipholtopman Dick Benschop aangeboden. Ze dreigen met acties.

In de brandbrief voor Benschop wordt opgeroepen de cao Particuliere Beveiliging als harde eis op te nemen om als bedrijf een offerte in te dienen. In 2020 moeten nieuwe contracten worden gesloten met alle beveiligingsbedrijven op Schiphol. De luchthaven heeft daarvoor een aanbesteding uitgeschreven, waar bedrijven op in kunnen tekenen.

Evenementenbeveiliging
Bij FNV bestaat nu de vrees dat nieuwe bedrijven een contract gaan tekenen onder de cao Evenementenbeveiliging. Volgens de bond biedt deze cao minder zekerheid en een veel lagere beloning en kunnen bedrijven hun diensten goedkoper aanbieden.

Joost van Doesburg, FNV-campagneleider Schiphol: "Zonder garantie op de cao Particuliere Beveiliging, komen we in een keiharde race naar beneden terecht. Dan wordt er opnieuw geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. Dat is een hele slechte zaak, niet alleen voor beveiligers en hun gezinnen, maar ook voor passagiers en hun veiligheid."

Acties
Volgens de FNV zorgt dit voor lange wachttijden, hoge werkdruk en personeelstekorten. Van Doesburg: "Je wilt goed opgeleide en ervaren beveiligers op een plek als Schiphol hebben. Dat kost geld. Je kunt niet een beveiliger van Pinkpop zo maar even op de luchthaven aan het werk zetten. Als Schiphol de cao Particuliere Beveiliging niet als voorwaarde opneemt, volgen er nog deze zomer acties!"

Reactie Schiphol
Een woordvoerder van Schiphol laat weten zich niet te herkennen in het beeld van de FNV. "Ruim voor de aanbestedingsprocedure is FNV uitgenodigd met Schiphol in gesprek te gaan over de invulling van de aanbesteding en is er gelegenheid geweest om aanbevelingen te doen."

De woordvoerder zegt ook dat Schiphol als opdrachtgever veel waarde hecht aan goede arbeidsomstandigheden van al het personeel dat op de luchthaven werkt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!