Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdams stadsdeel krijgt warmtenet

18 juni 2019, 10.52 uur · Aangepast 18 juni 2019, 11.10 uur
Door: · Foto: marc ruyg/nh

De gemeente Amsterdam wil in Middenmeer Noord, in stadsdeel Oost, een duurzaam warmtenet aanleggen. De gemeente stelt nu 11,2 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg. De woningen in Middenmeer worden in de toekomst dan verwarmd met restwarmte van datacenter Equinix op het Science Park.

Bewoners van Middenmeer Noord, verenigd in de energiecoöperatie MeerEnergie, zijn al jaren bezig met de voorbereidingen voor een eigen warmtenet. Samen met MeerEnergie wordt onderzocht welke rol voor de coöperatieis is weggelegd in de exploitatie van het warmtenet.

Restwarmte van datacenter
Het is voor het eerst dat de gemeente Amsterdam zelf een warmtenet aanlegt en dat op grote schaal gebruik gemaakt wordt van restwarmte van een datacenter. En het is ook voor het eerst dat op zo'n grote schaal de samenwerking wordt gezocht met bewoners.

Volgens de gemeente kan dit traject als voorbeeld dienen hoe om te gaan met lokale initiatieven voor het aardgasvrij maken van buurten en welke rol de gemeente daarin kan spelen.

Flinke besparing
De aanleg van het warmtenet gaat nog zeker een aantal jaren duren. Als alle woningen in Middenmeer Noord op het warmtenet worden aangesloten, levert dat jaarlijks een flinke besparing op van zo’n 1.500 ton CO2.

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om de CO2 uitstoot in 2030 met 55 procent terug te dringen. Daarnaast moet Amsterdam in 2040 een aardgasvrije stad zijn. Nieuwe wijken worden niet meer op het aardgas aangesloten