Sport

Opgestapte Telstar-directeur Buter haalt uit naar De Waard: "Hij wil een cultclub, ik wil winnen"

14 juni 2019, 11.51 uur · Aangepast 14 juni 2019, 14.16 uur · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

De opgestapte technisch directeur van Telstar, Piet Buter, haalt stevig uit naar algemeen directeur Pieter de Waard. "Als je vindt dat Telstar een cultclub moet zijn en de grootste doelstelling is lol maken met zijn allen. Nou oké. Maar dat is niet mijn visie", zegt hij tegen NH Sport.

Buter stapte vorige week plotseling op na een conflict met De Waard die volgens Buter zelf de opvolger van de naar De Graafschap vertrokken trainer Mike Snoei wilde aanstellen.

"Hij wil een cultclub en vindt het helemaal niet erg als wij onderaan eindigen, want wij kunnen toch niet degraderen", vertelt Buter over De Waard. "Dat is een andere instelling dan die ik heb. Ik wil toch proberen om mee te doen en te winnen. Het is logisch dat dat niet altijd lukt als je het kleinste budget hebt. Maar het gaat toch om winnen en voetbal en als dat niet lukt heeft het geen zin meer."

Melvin Platje
Buter - die ook actief is als scout voor Southampton - vormde samen met trainer Snoei een tandem en wilde doorpakken in Velsen-Zuid. Zo haalde hij onder meer Rody de Boer (nu AZ), Jerdy Schouten (Excelsior), Mo Osman (Heracles) en Melvin Platje (Bali United) naar Telstar.

Dit seizoen was het succes minder en haalde Buter de inmiddels vertrokken Ryan Seager, Kyle Scott en Facundo Lescano. De Witte Leeuwen eindigden op de 15e plaats en haalden de play-offs voor de eredivsie niet.

Streep door sponsordeal
Na het vertrek van Snoei ging Buter opzoek naar een nieuwe trainer. "Ik wilde onder mijn leiding een petit comité (Chris van der Zwan, Ton Zwart en Sjaak Lettinga) vormen. Tot mijn verbazing wilde algemeen directeur Pieter de Waard dit niet. Hij zei dat hij de nieuwe trainer zelf ging benoemen. Ik mocht nog wel adviseren, maar dat slaat nergens op. Dan moet je geen technisch directeur aannemen."

Ook ging het spelersbudget van de club flink omlaag. "Op een gegeven moment zak je door de ondergrens. Het is te weinig om een goede groep bij elkaar te krijgen", stelt hij.

Extra pijnlijk is dan ook dat De Waard volgens Buter een streep zette door een lucratieve sponsordeal. "Het was een goede deal voor de club. Steef Hammerstein heeft daar zo hard voor gewerkt, maar zijne eminentie De Waard dacht daar anders over en zette ook daar een streep door."

Sjaak Lettinga
Pieter de Waard wilde (nog) niet reageren op de uitspraken van Buter. Telstar is op dit moment opzoek naar de opvolger van Mike Snoei.

Naar verwachting zal oud-speler Sjaak Lettinga de taken van Piet Buter overnemen.

Whatsapp