Noord-Holland

Verbod op pulsvissen definitief in de wet vastgelegd

13 juni 2019, 11.28 uur · Aangepast 13 juni 2019, 12.08 uur

NH Nieuws/ Jurgen van den Bos
NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

NOORD-HOLLAND - Het verbod op pulsvissen in Europa per 1 juli 2021 is definitief vastgelegd in wetgeving. De Europese Raad van ministers is er vandaag mee akkoord gegaan. Nederland stemde als enige lidstaat tegen. Het Europees Parlement had het verbod op vissen met stroomstootjes twee maanden geleden al bezegeld.

Volgens verantwoordelijk minister Carola Schouten kunnen 22 van de 79 met pulstuig uitgeruste viskotters tot medio 2021 in actie blijven. Twintig andere schepen krijgen nog tot eind dit jaar respijt. Nederland mag daarnaast op zeer beperkte schaal vergunningen uitgeven voor pulsvisserij in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Lees ook: Vissers morgen in actie tegen Europees verbod op pulsvisserij: 'Ik ben straks alles kwijt'

Schouten wil het verbod overigens aanvechten bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Volgens haar kan een verbod alleen rusten op de best beschikbare wetenschappelijk adviezen, terwijl een groot onderzoek naar de gevolgen van pulsvissen nog loopt.

Lees ook: Nederland naar EU-hof om verbod op pulsvissen aan te vechten

"Hoewel Nederland de uiteindelijke verordening niet kan steunen, verwelkomen we de plek die is ingeruimd voor (toekomstig) onderzoek", reageert een woordvoerder van de Nederlandse permanente vertegenwoordiging bij de EU. "Innovatie is en blijft noodzakelijk om de visserijsector in staat te stellen de uitdagingen rond klimaatverandering, natuurbehoud, en economische duurzaamheid het hoofd te bieden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!