Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Duurzaam festival voor jongeren: "Maar geen geitenwollensokken!"

13 juni 2019, 07.33 uur · Aangepast 13 juni 2019, 10.54 uur

Een festival vol met wat jongeren tof vinden, maar wél duurzaam: zaterdag is de eerste editie EcoFest in Haarlem. Er zijn artiesten, ondernemers en een ecoprojecten. De jonge organisatoren van het festival willen af van het eenzijdige beeld van het woord duurzaamheid. "Het is groter dan 'CO2' of 'klimaatbeleid'. Dingen die langer houdbaar zijn, zijn duurzaam!"

De 21-jarige Emiel organiseert samen met Raul (24) het EcoFest in de Haarlemse tuinderij De Waardering. "Dit is waar het allemaal moet gaan gebeuren! We willen iets neerzetten wat er over tien jaar nog staat."

Eenzijdig
Hoewel de regen met bakken uit de hemel komt tijdens de voorbereidingsdag, hebben de mannen goede hoop op een succesvolle festivalzaterdag. Duurzaamheid staat centraal, maar dat is niet zo wollig als de vooroordelen af en toe zijn. "Mensen bekijken duurzaamheid altijd vanuit een heel eenzijdige blik", meent Raul. "En het is juist geen geitenwollensokken. Wij gaan hier iets neerzetten zodat mensen kunnen zien dat mooie dingen kunnen voortbestaan." 

Neem hieronder alvast een kijkje op het festivalterrein. Tekst loopt door onder de video.

Festival moet duurzaamheid en jongeren verbinden - NH Nieuws

Gratis
De organisatoren hebben verschillende artiesten, sprekers en bijzondere lokale ondernemers uitgenodigd. "We willen ervoor zorgen dat er voor ieder wat wils is", vertelt Emiel. "Bezoekers mogen gratis naar binnen en zien onder andere drievoudig Nederlands kampioen beatboxen, maar ook bands die onlangs nog op grote festivals stonden." 

Lees ook: Provincie komt met 'duurzaam' coalitieakkoord: dit zijn de belangrijkste punten

Chefkok
De heren verwachten ongeveer 400 bezoekers die naast vermaak ook eten krijgen voorgeschoteld van een chefkok die vegetarisch kookt. De groente komt onder andere vanuit de tuin bij de festivallocatie.

Het is niet zomaar dat er gekozen is voor tuinerij De Waardering, want Raul loopt daar wekelijks rond. "In die community komen we erachter dat gemiddelde leeftijd rond de veertig ligt", legt hij uit. "Dat vind ik jammer, want ik wil met jonge gasten samenwerken die fris van geest zijn. De gedachtegang achter het festival is dus ook dat we die groep willen benaderen, want daarmee wil ik samenwerken." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Snapshot Video 196403 (01:48)