IJmond

Provincie houdt koers met Golfbaanvariant A8-A9: actieleden woedend

12 juni 2019, 19.15 uur

NH / Dennis Mantz
NH / Dennis Mantz

HEEMSKERK - Een enorme domper vandaag voor actiegroep 'Houd Broekpolder Leefbaar'. Het nieuwe provinciebestuur gaat de komende periode verder waar het vorige college van Gedeputeerde Staten (GS) was gebleven; het landschapsonderzoek naar de Golfbaanvaraiant om de A8 met de A9 te verbinden.

De provincie bekijkt in de komende periode naar de mogelijkheden om het landschap te doorkruisen met een tunnel of verdiept door het land, zodat de Werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam behouden kan blijven.

Lees ook: Provincie komt met 'duurzaam' coalitieakkoord: dit zijn de belangrijkste punten

Enkele leden van de actiegroep waren woedend na het lezen van het coalitieakkoord. "We hebben jaren ons best gedaan om gehoord te worden en het lijkt wel alsof we niet bestaan", zegt Els Noom voor de camera. "We worden in het hele akkoord niet één keer genoemd en de impact voor onze wijk is groot. Meer fijnstof, meer geluidsoverlast en het resultaat is drie minuten reistijdbesparing", aldus Noom. Ook bij de andere leden is het chagrijn groot: 

Tekst loopt door onder de video

De plannen voor een verbindingsweg staan al jaren onder druk vanuit zowel de Zaanstreek als de IJmondregio. Activisten zien vooral de negatieve gevolgen in de regio's, zoals meer verkeersdrukte en verslechtering van de luchtkwaliteit. De provincie wijst naar de problemen die ze willen oplossen, zoals de betere bereikbaarheid voor de regio.

Lees ook: Actie tegen Golfbaanvariant A8-A9: "Dit plan moet snel van tafel"

Bekijk hier de reportage die we eerder maakten: (Tekst loopt door onder de video)

Nieuwe acties
De leden van de actiegroep kondigen nieuwe acties aan. "We gaan verder om de politiek te bewerken", zegt Cees van der Kolk. "De overlast is hier minstens zo groot als in bijvoorbeeld Krommenie en we worden niet eens genoemd. Ze gaan nog vaak van ons horen, hier is zeker het laatste woord nog niet over gesproken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!