Zaanstreek-Waterland

NL
V

Provincieplannen voor Zaanstreek-Waterland: metro naar Zaandam/Purmerend en tunnel in N247

12 juni 2019, 12.30 uur · Aangepast 12 juni 2019, 16.24 uur · Foto: Provincie Noord-Holland

De provincie heeft vanmiddag het coalitieakkoord gepresenteerd. De belangrijkste plannen voor de komende vier jaar zijn bekend, maar wat betekent dat concreet voor Zaanstreek-Waterland? NH Nieuws zet 't op een rijtje.

- Er komt een tweebaans-onderdoorgang van de N247, aangelegd in Broek in Waterland. Zo worden de twee helften van het dorp weer met elkaar verbonden 

- Er komt een onderzoek naar het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Zaanstad/Purmerend en Hoofddorp/Schiphol. 

- De verbindingsweg A8/A9 moet verdiept of in een tunnel worden aangelegd, om het landschap te sparen. Het behoud van de Werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam is daarin leidend.

Gedeputeerde Adnan Tekin over de nieuwe verbindingweg (tekst gaat door onder het bericht)

Toekomstig gedeputeerde Adnan Tekin over verbinding A8/A9 - NH Nieuws

- Er wordt op korte termijn geïnvesteerd om de overlast voor de omwonenden van de N203 bij Krommenie te verminderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Het akkoord is het resultaat van ruim zes weken onderhandelen onder leiding van formateur en Tweede Kamerlid Laura Bromet. Zita Pels (GroenLinks), Cees Loggen (VVD), Ilse Zaal (D66) en Adnan Tekin (PvdA) bereikten overeenstemming over de speerpunten van de provincie voor de komende vier jaar. 

Benieuwd naar de plannen voor de provincie? Bekijk ze hier.