Ga naar Content
Gooi

Provincieplannen voor 't Gooi: bouw biomassacentrales wordt tegengehouden

12 juni 2019, 12.30 uur
Door: · Foto:

De provincie heeft vanmiddag het coalitieakkoord gepresenteerd. De belangrijkste plannen voor de komende vier jaar zijn bekend, maar wat betekent dat concreet voor 't Gooi? NH Nieuws zet 't op een rijtje.

- De provincie gaat proberen om het uitbreiden en bouwen van biomassacentrales tegen te houden.

- Er komt meer geld om de bereikbaarheid van 't Gooi te verbeteren.

- Er wordt geïnvesteerd in nieuwe snelfietsroutes in de regio.

- Gemeenten krijgen meer inspraak in het bouwen van woningen buiten de dorpskernen.

- De provincie stelt 9,5 miljoen euro extra beschikbaar voor de aanleg van de HOV-lijn.

In 't Gooi zijn veel zorgen om de komst van een biomassacentrale in Diemen. Vanwege deze, zoals het provincie het in het akkoord noemt, maatschappelijke weerstand door de uitstoot van fijnstof, gaat de provincie zich inspannen om 'de uitbreiding van bestaande of bouw van nieuwe grootschalige biomassacentrales tegen te gaan'.

Heet hangijzer
Een ander heet hangijzer voor de verkiezingen was het verdwijnen van bussen. Omwonenden verzetten zich tegen het schrappen van buslijn 105 in de Hilversumse Meent. De provincie stelde dat mensen die in tien minuten fietsen binnen een NS-station of HOV-halte wonen geen bus nodig hebben. In deze plannen wordt hier niets concreet over gezegd. Wel wordt aangegeven dat het beleid voor OV-knooppunten wordt voortgezet en dat er meer geld komt om de bereikbaarheid van 't Gooi te verbeteren. Of dit om wegen, treinen of bussen gaat, wordt niet aangegeven.

Lees ook: Heet Hangijzer: Inwoners 't Gooi verzetten zich tegen schrappen buslijnen

Verder blijft de provincie zich inspannen om de forten van de Stelling van Amsterdam te beschermen en een nieuwe bestemming te geven en wordt er 9,5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de aanleg van de HOV-lijn.

Het akkoord is het resultaat van ruim zes weken onderhandelen onder leiding van formateur en Tweede Kamerlid Laura Bromet. Zita Pels (GroenLinks), Cees Loggen (VVD), Ilse Zaal (D66) en Adnan Tekin (PvdA) bereikten overeenstemming over de speerpunten van de provincie voor de komende vier jaar.

Benieuwd naar de plannen voor de provincie? Bekijk ze hier.