Ga naar Content
Haarlem

Provincieplannen voor Haarlem: miljoenen naar betere bereikbaarheid Zandvoort

12 juni 2019, 12.30 uur · Aangepast 12 juni 2019, 16.39 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Chantal Bos

De provincie heeft vanmiddag het coalitieakkoord gepresenteerd. De belangrijkste plannen voor de komende vier jaar zijn bekend, maar wat betekent dat concreet voor Haarlem en omliggende gemeenten? NH Nieuws zet 't op een rijtje.

- Nieuw plan voor bereikbaarheid van Zandvoort en rest van Zuid-Kennemerland

- Tegenstanders Duinpolderweg opnieuw gehoord

- Nieuwe snelfietsroute tussen Haarlem en IJmond

- Meer ruimte voor windmolens op land tussen Haarlem en Amsterdam

Het belangrijkste nieuws voor Haarlem en omgeving in het provincieakkoord is de toezegging dat er een nieuw programma komt dat de bereikbaarbaarheid van het kustgebied verbetert. Aan vier projecten wil de coalitie 24,2 miljoen euro besteden.

De nieuwe coalitie signaleert dat er bereikbaarheidsproblemen zijn, met name richting Zandvoort. Er moeten volgens de onderhandelaars slimme OV-oplossingen komen, investeringen in fietsbereikbaarheid en andere vormen van verkeersmanagement. "Met een structurele bijdrage aan dit programma anticiperen we bovendien op de bereikbaarheid tijdens grote evenementen zoals SAIL Amsterdam en de komst van de Formule-1 in Zandvoort." In dit akkoord op hoofdlijnen wordt nog niet bepaald hoeveel de provincie meebetaalt aan betere bereikbaarheid van de kustplaats.

Cees Loggen van de VVD over de bereikbaarheid van Zandvoort

Cees Loggen over de Formule 1 naar Zandvoort - NH Nieuws

Duinpolderweg
De nieuwe coalitie wil deze collegeperiode investeren in hoogwaardig openbaar vervoer en fiets. De Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp wordt klaargemaakt om de nieuwe woonwijken beter te ontsluiten. De omstreden Duinpolderweg staat nu gepland langs Bennebroek, door Zwaanshoek naar deze Nieuwe Bennebroekerweg. De nieuwe coalitie zit het vorige college dwars opnieuw alle Noord-Hollandse bezwaarmakers te horen over deze nu nog geldende voorkeursvariant. "Naar aanleiding van deze gesprekken zal, op basis van het Noord-Hollandse belang, opnieuw gesproken worden met de provincie Zuid-Holland over de verdere realisatie van de weg en de voorkeursvariant."

Cees Loggen van de VVD over de Duinpolderweg

200612_CeesLoggen_DUINPOLDERWEG - NH Nieuws

Snelfiets
Het toetreden van GroenLinks tot de coalitie blijkt ook uit investeringen die worden gedaan in snelfietsroutes. Er komt een nieuwe snelfietsroute tussen Haarlem en IJmond. Er gaat zes miljoen euro naar nieuw fietsbeleid.

Windmolens
In het gebied tussen Haarlem en Amsterdam komt meer ruimte voor windmolens op land. Initiatieven worden voortaan altijd gehonoreerd tenzij er zwaarwegende bezwaren zijn. 

Buiten de MRA hanteert de provincie een restrictief ‘nee, tenzij’-beleid, tot het moment van vaststelling van de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord, waarin duidelijk zal worden op welke plaatsen draagvlak is voor de plaatsing van windmolens. Tot dat moment zijn alleen burgerinitiatieven voor nieuwe windmolens mogelijk wanneer breed draagvlak is aangetoond en een goede landschappelijke inpassing is gegarandeerd.

Het akkoord is het resultaat van ruim zes weken onderhandelen onder leiding van formateur en Tweede Kamerlid Laura Bromet. Zita Pels (GroenLinks), Cees Loggen (VVD), Ilse Zaal (D66) en Adnan Tekin (PvdA) bereikten overeenstemming over de speerpunten van de provincie voor de komende vier jaar. 

Benieuwd naar de plannen voor de provincie? Bekijk ze hier. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!