Hoe een windhoos 't Veld veranderde in een 'horrordorp': "Iedereen is van slag"

0
Whatsapp

Noordkop & Texel

Hoe een windhoos 't Veld veranderde in een 'horrordorp': "Iedereen is van slag"

6 juni 2019, 11.16 uur · Aangepast 6 juni 2019, 13.17 uur

Alsof een paar bulldozers hebben geprobeerd 't Veld van de kaart te vegen. De beelden van de schade laten weinig aan de verbeelding over. Een windhoos richtte daar vannacht een ravage aan, en veranderde het ruim 2.500 inwoners tellende plaatsje in Hollands Kroon - in de woorden van een bewoonster - om in 'een horrordorp'.

"Het hele dorp is van slag", zegt bewoonster Yvon Groen over de impact dat het noodweer van vannacht op de kleine gemeenschap heeft. Bomen waaiden om, speeltoestellen vlogen door de lucht, auto's raakten bedolven onder dakpannen en een kermisattractie op het Kerkplein werd uit elkaar gerukt.

Lees ook: In beeld: Windhoos zorgt voor ravage in 't Veld

Groen vertelt hoe de windhoos de schoorsteen van de woning van de buren rukte, en in stukjes op het busje van haar man terechtkwam. "De kermis is stuk gewaaid, bomen omgewaaid, grafstenen zijn stuk." Toch laten ze zich door dit zeldzame natuurgeweld niet uit het veld slaan. "Evengoed vieren we kermis dit weekend." 

Let op: tekst loopt door onder de video. 

NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Chris Kramer, exploitant van de zweefmolen op het Kerkplein, dacht eerst dat er grap met hem werd uitgehaald toen hij vanochtend telefonisch op de hoogte werd gebracht. "Ik woon in Purmerend, en daar was niets te zien. Maar toen ik foto's van de schade zag, schrok ik wel. Dit is een drama."

Lees ook: Veel schade en overlast door nachtelijke junistorm

De schade loopt in de tienduizenden euro's, schat Kramer. Toch gaat ook hij niet bij de pakken neerzitten, benadrukt hij. "Dan maar zonder versieringen en zonder dekzeil, maar we gaan draaien voor de kinderen. Dat mag je ze niet onthouden.

Let op: tekst loopt door onder de video.

NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

"Een drama ook op de begraafplaats van de Martinuskerk. De kruin van een enorme kastanje is door de windhoos naar beneden gekomen en op de graven gevallen. Theo Vertelman die in de pastorie woont hoorde vannacht een akelig gerommel. "Het halve dorp lijkt wel ingestort. Er zijn veel grafstenen kapot. Hoe groot de schade is weet ik niet, we moeten eerst de bomen weghalen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws
NH Nieuws
Whatsapp