Zaanstreek-Waterland

NL
V

Explosief in Purmerend ontmanteld: "Levensgevaarlijk voorwerp"

6 juni 2019, 07.15 uur · Aangepast 6 juni 2019, 20.01 uur · Door Thijs Bentvelzen

Een geldautomaat in Purmerend is vanochtend vroeg opgeblazen. Enkele uren na de plofkraak ontdekten hulpdiensten nog een verdacht voorwerp, wat een niet ontploft explosief bleek te zijn. Er zijn meerdere woningen ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek.

Het gevonden explosief zat klem, maar is door het Explosieven Opruimingsdienst losgemaakt. Politiewoordvoerder Menno Hartenberg bevestigt dat het zojuist ontmanteld is, maar dat de hulpdiensten nog wel even bezig zijn om alle onderdelen te verwijderen. Daarnaast doet de politie momenteel onderzoek in de omgeving met een politiedrone.

De plofkraak vond vanmorgen tegen 4.20 uur plaats bij een geldautomaat van ABN Amro op het Gildeplein. Twee verdachten zouden op een scooter zijn gevlucht. Het is nog onbekend of de daders iets buit hebben gemaakt. Purmerend
De Overlanderstraat is afgesloten, een deel van het winkelcentrum is afgezet en er zijn vijftien woningen in de omgeving ontruimd. Bewoners van de Overlanderstraat 505 t/m 533 (oneven nummers) moesten hun woning verlaten. Zij kunnen voor opvang terecht in het Hampshire Golfhotel.

Als alle onderdelen verwijderd zijn kunnen dadelijk de eerste inwoners weer terug naar huis. Dit zou volgens de woordvoerder mogelijk nog een half uur duren. 

Op foto's is te zien dat de schade aan de automaat en de muur groot zijn. Daarnaast is ook een deel van het dak beschadigd en zijn er veel winkelruiten gesprongen. 

(Artikel gaat verder onder de tweet)

"Het is een ravage", vertelde de ondernemer tegen mediapartner RTV Purmerend. "Mijn buren hebben me om tien voor half vijf gebeld. Toen was er nog geen politie." 

Pistool
"Er waren om die tijd nog mensen in het café en een jongen kwam naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. Mijn buren vertelden dat hij een pistool op zijn hoofd gericht kreeg. Gelukkig gingen de daders er uiteindelijk op hun scooter vandoor."

Lees ook: Twee gewonden bij steekpartij Purmerend: dader nog op de vlucht

"De hulpdiensten hebben mij verteld dat er nog explosieven in de automaat liggen die niet tot ontploffing zijn gekomen, daar schrik je van. De opruimingsdienst gaat nu nog aan de slag, dus wanneer alle winkels weer open kunnen is voor mij nog onbekend. Het lijkt wel een oorlogsgebied", aldus de ondernemer.

Bewoners van de wijk zijn geschrokken, vertellen ze aan NH Nieuws:

190606N_0001_PLOFKRAAK - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!