Ga naar Content
Gooi

Kerkbrink in Hilversum wordt heus mediaplein

5 juni 2019, 19.03 uur
Door: Rachel Morssink · Foto: Google Streetview

De Kerkbrink in het centrum van Hilversum moet een waar media- en cultuurplein worden, als het aan diverse partijen ligt. De gemeente kent nu een subsidie toe van 81.000 euro om te onderzoeken of dat mogelijk is. "We zijn een mediastad voor de buitenwereld en hiermee brengen we 'media' ook naar onze inwoners toe."

Museum Hilversum, Beeld en Geluid en de Bibliotheek Hilversum slaan de handen ineen. Samen met de gemeente en diverse andere partners willen zij de huidige Kerkbrink in het centrum van Hilversum omvormen tot een media- en cultuurplein. "Zodat media ook echt iets van de inwoners zelf wordt," vertelt wethouder Wimar Jaeger aan NH Nieuws.

Volgens hem mag het concept 'media' zichtbaarder worden in de binnenstad. "We zijn de verhalenfabriek van Nederland, maar waar zie je dat terug in het centrum? Niet." En dat moet anders, vindt ook Stef van Breugel van Museum Hilversum. "We geven hierbij het thema mediawijsheid een centrale rol," legt hij uit. "Zodat de digitale snelweg voor iedereen beschikbaar wordt. Scholieren, ouderen, iedereen is welkom."

350.000 bezoekers
Met het mediaplein hopen de betrokken organisaties 350.000 extra bezoekers per jaar naar het centrum te trekken. En dat is hard nodig, vindt de wethouder. "Dit deel van de stad willen we weer levendig en bruisend maken," aldus Jaeger.

Wat is het mediaplein precies?
De Kerkbrink (en omgeving) als media- en cultuurplein zal onderdak bieden aan diverse culturele instellingen en mediaorganisaties. Ze willen samenwerken bij tentoonstellingen en de realisatie van bijvoorbeeld een medialab. De drie grote spelers zijn: Bibliotheek Hilversum, Museum Hilversum en Beeld en Geluid. Daarnaast is er ruimte voor kleinere organisaties, zoals ook NH Gooi. Voor de realisatie van het mediaplein zullen geen grote sloop- of bouwprojecten nodig zijn, wel worden de huidige panden indien nodig verbouwd of aangepast.

Voor Beeld en Geluid is het thema mediawijsheid niet nieuw. "We zijn zogezegd het clubhuis van mediawijsheid. Maar tot nu toe richtten we ons vooral op bezoekers van buitenaf. Met het mediaplein willen we ons meer richten op onze eigen achtertuin, Hilversum zelf," zegt John Leek van Beeld en Geluid. "De bibliotheek heeft hier al heel veel ervaring mee, dus we zijn blij met deze samenwerking."

Bieb in villa
De bibliotheek, inmiddels gefuseerd met de Volksuniversiteit, huist in een oude villa aan de 's Gravelandseweg. Zij zullen verhuizen naar het centrum. "Het gaat goed met de bieb en we groeien uit ons pand," vertelt Els Brons. Toch verkoopt ze het statige gebouw met pijn in het hart. 

Els Brons vindt dat de huidige Kerkbrink beter kan. "Ik loop er weleens met de hond en de chaos is hier gekmakend. Je wordt zo ondersteboven gefietst of gescooterd." Ze hoopt dat de uitstraling over een paar jaar totaal anders is. "Dan hebben we alle inwoners iets te bieden. Je kan nog steeds een boek lenen bij de bieb, maar er komt nog veel meer bij. Voor jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan een medialab waar je kunt leren podcasts en filmpjes maken."

Partners
Het onderzoek naar de haalbaarheid van een mediaplein moet 2019 klaar zijn en in 2020 hopen de partijen te beginnen met de uitvoering ervan. De drie initiatiefnemers zullen zich verenigen in een stichting of een vergelijkbare rechtsvorm. De gemeente wil in de nabije toekomst de buslijnen van het plein afhalen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!