Ga naar Content

Lelieteelt in zwaar weer: "In geen dertig jaar heb ik een dergelijke crisis meegemaakt"

Het is crisis in de lelieteelt. Er zijn steeds minder leliekwekers maar door schaalvergroting worden er juist veel meer lelies gekweekt dan vroeger. "Vraag en aanbod liggen zo ver uit elkaar dat er aan alle kanten geld verloren gaat".

"In 2017 was het al een heel moeizaam jaar, maar in 2018 is het finaal fout gegaan", legt technisch directeur Wijnand van der Kooij van De Jong Lelies uit. "Er worden te veel lelies geteeld terwijl de vraag juist afneemt."

De kwekerij zit al bijna zestig jaar in Andijk. Oprichter Klaas de Jong was een pionier in de regio. Hij experimenteerde succesvol met technieken uit de Verenigde Staten. Toen ze begonnen in de jaren '60 waren er in Andijk nog zo’n 65 leliekwekers, nu zijn dat er nog maar twee. Ook landelijk neemt het aantal kwekers af door schaalvergroting. 

Productie minderen
Van der Kooij pleit ervoor dat de lelieteelt met twintig procent afneemt. "Dat zou betekenen dat we in Nederland van de 4500 hectare naar 3600 hectare zouden moeten". Belangenvereniging LTO Noord is het ermee eens dat de productie omlaag moet en vreest dat er anders meerdere bedrijven om zullen vallen. "We moeten krimpen, maar iedereen vindt dat hun buren dat moeten doen. Dus gebeurt er niks", aldus voorzitter Martijn van den Berg.

Concurrentie
Dat de vraag naar lelies afgenomen is, is volgens Van den Berg goed te verklaren: "Het geldt in het algemeen voor bloemen maar lelies zijn ook heel duur om te kweken. Tulpen zijn bijvoorbeeld veel sneller te kweken en dus goedkoper. Bij een lelie duurt het twee tot drie maanden." 

Exclusieve soorten
Deze week zijn de jaarlijkse Dutch Lily Days waarbij kwekers over de hele wereld naar Nederland afreizen om kwekers te bezoeken. De Jong Lelies weet zich te onderscheiden door een aanbod van exclusieve soorten. Van der Kooij: "We hebben zestig eigen soorten waarmee we ons kunnen onderscheiden. Vooral kwekerijen met algemene soorten die iedereen mag kweken zitten de problemen."

De balans in de markt moet worden teruggevonden, want ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten niet positief, vertelt Van der Kooij. "Aanbod en vraag liggen zo ver uit elkaar dat er aan alle kanten geld verloren gaat". 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!