Ga naar Content
IJmond

Burgemeester Beverwijk en andere IJmondgemeenten reageren op grafietregens-rapport: "Onaanvaardbaar"

4 juni 2019, 17.27 uur
Door: · Foto:

De gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk vinden het 'onaanvaardbaar' dat uit het RIVM-rapport over de grafietregens blijkt dat inwoners en vooral kinderen risico's lopen. Dat laten de IJmondgemeenten weten in een reactie. Ze eisen concrete korte-termijn maatregelen om de uitstoot bij Tata Steel te stoppen. Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk: "Dit is slecht en verontrustend nieuws."

Uit het onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd, blijkt dat er voor drie stoffen in de grafietregens - lood, mangaan en vanadium - aantoonbare gevolgen zijn voor de gezondheid. "Overal waar grafiet neerdaalt, worden mensen blootgesteld. Met name voor kwetsbare doelgroepen, zoals jonge kinderen en zwangere vrouwen, hebben deze stoffen invloed op de gezondheid", aldus de gemeenten. 

Lees ook: RIVM: Zware metalen in grafietregens Tata Steel, risico's voor buitenspelende kinderen

Ze laten weten verontrust te zijn door de uitslag. Het feit dat (jonge) inwoners aan de grafietregens worden blootgesteld, stuit hen tegen de borst. Tata Steel moet volgens hen dan ook snel met oplossingen komen. Het staalbedrijf heeft vandaag al laten weten met maatregelen te komen. 

Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk is duidelijk over het rapport: "Dit is slecht en verontrustend nieuws." Maar hij kan niet meer doen dan mondeling aansporen tot het verminderen van de uitstoot. "Ik heb het productieproces niet in de hand." Wel begrijpt hij de zorgen. "Ik ben ook vader en deel de onrust."

Bekijk hier de hele reactie van de burgemeester. Tekst loopt door onder de video. 

Burgemeester Beverwijk en andere IJmondgemeenten reageren op grafietregens-rapport: "Onaanvaardbaar" - NH Nieuws

Reactie provincie
Ook de provincie heeft naar aanleiding van de resultaten gereageerd. Zij laat weten dat er meer handhavingsacties richting Tata Steel komen. "Nu weten we precies wat erin zit en kunnen we ook gerichte acties en maatregelen nemen", aldus gedeputeerde Adnan Tekin. 

Lees ook: Hoogleraar kraakt Tata-rapport: "Als ik daar zou wonen, zou ik mij absoluut zorgen maken"

En daar stopt het niet bij, aldus Tekin. De provincie wil ook weten hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is en gaat dat onder andere meten door speciale kastjes op te hangen in de tuinen van Wijk aan Zeeërs. Die apparaatjes meten en monitoren de luchtkwaliteit. "Dit biedt geen directe oplossingen, maar levert wel meer antwoorden", aldus Tekin. 

Voorlichting GGD
De GGD is begonnen met actief informeren van scholen en kinderopvangorganisaties. Voor vragen over hun gezondheid kunnen inwoners terecht via 023-5159500. 

Het RIVM en de GGD geven aan dat kinderen wel veilig buiten kunnen spelen, maar dat het slim is om maatregelen te nemen. "Zoals het schoonmaken van speeltoestellen en het wassen van de handen na het buiten spelen en voor het eten. Het is niet erg als dit een keer wordt vergeten."

💬 Whatsapp ons!
Woont in de omgeving van Tata Steel? En maakt u zich zorgen? Laat het ons weten op 0630093003!