Ga naar Content
West-Friesland

Na groene bakken nu ook overvolle ondergrondse containers in Medemblik

3 juni 2019, 12.56 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Tjeu Berlijn

De groene bakken zijn overvol in de gemeente Medemblik en inmiddels een grote ergenis van de inwoners. Nu lijken de ondergrondse grijze containers ook overvol, met als resultaat dat ook dit vuilnis op straat komt te liggen.

Tjeu Berlijn (24) van de VVD, die zelf in de binnenstad van Medemblik woont, stelde de gemeente eerder al vragen of er naar het probleem van de overvolle groene afvalbakken kan worden gekeken. Volgens de antwoorden van de gemeente zijn er echter te weinig geregistreerde klachten binnengekomen. 

Lees ook: 'Binnenstad van Medemblik lijkt wel een hobby-project van HVC'

Toch lijkt de gemeente het probleem nu aan te pakken met het neerzetten van één grotere groene container bij de Oude Haven in Medemblik. Berlijn deed navraag bij de gemeente waarom de rest van de stad geen oplossing krijgt en het bij de enkele container blijft. Hij kreeg vervolgens het antwoord dat de meeste problemen plaatsvinden rondom de groene bak in de Oude Haven en dat deze daarom wordt vervangen. De rest blijft wel hetzelfde.

Ondergrondse containers ook vol
In de tussentijd lijkt het probleem zich verder te verspreiden als een olievlek. De ondergrondse grijze containers blijken nu ook overvol, waardoor vuilniszakken naast de containers worden gedumpt. Dit komt volgens Berlijn omdat mensen genoodzaakt zijn hun groene afvalzakken alsnog in de grijze container te gooien. 

Lees ook: Overvolle groene containers 'grote ergenis' van inwoners Medemblik

Dagelijks wordt Berlijn door buurtgenoten aangesproken over het probleem. "De problemen zoals op de foto zijn niet uitzonderlijk hier in Medemblik. Het begint echt een dingetje te worden nu." 

Ophaalfrequentie omhoog
De oplossingen waarover gesproken wordt is het vergroten van alle groene bakken of het vaker legen van de containers. Uiteindelijk is de gemeente verantwoordelijk voor het verhogen van de ophaalfrequentie. "HVC wil best vaker gaan rijden, maar dan moeten hier wel de financiële middelen voor zijn", geeft het afvalbedrijf aan. Berlijn geeft aan wederom vragen te gaan stellen aan de gemeente. 

💬 Heb jij last van het afvalprobleem in Medemblik?
Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw ervaringen en verhalen op 0630093003!