IJmond

NL
V

Vluchteling op zelfgemaakt vlot gered uit Noordzee bij IJmuiden

2 juni 2019, 10.47 uur · Aangepast 2 juni 2019, 16.02 uur · Foto: KNRM

Een man op een zelfgemaakt vlot is vanochtend uit de Noordzee gered door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Het gaat om een 26-jarige man uit Eritrea die vanuit IJmuiden naar Engeland wilde varen.

Lees ook: Schipper die 'vlotvluchteling' bij IJmuiden redde: "Had heel anders kunnen aflopen"

Het vlot was opgemerkt vanaf een visserschip. Volgens Edward Zwitser, woordvoerder van de KNRM, werd de man vanochtend uit het water gehaald door een reddingsboot bij IJmuiden. Zijn vlot werd op het achterdek getrokken en meegenomen naar wal. De vermoedelijke vluchteling is vervolgens overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Jerrycans en ballonnen
"Hij was waarschijnlijk pas net aan zijn reis begonnen, maar bevond zich al in een zeer gevaarlijk gebied. Hij voer al in de aanvaarroute van de grote schepen. Een kapitein van een groot schip zou hem over het hoofd zien en hem overvaren", vertelt Zwitser aan NH Nieuws.

Het vlot was zelf in elkaar geknutseld. "Het was gemaakt in een v-vorm en had een houten frame. Aan de onderkant hingen jerrycans en zelfs ballonnen. De man had wel eten en drinken bij zich, dus hij had zich wel enigszins voorbereid."

Tekst loopt door na de foto's van het vlot

Volgens de woordvoerder van de KNRM is het levensgevaarlijk om op zo'n vlot de Noordzee over te steken. "Het vlot kan zinken of kapseizen en is bovendien niet te besturen. Voor hetzelfde geldt zou hij in een stroming terecht raken en in plaats van Engeland pas na een lange tijd in Groenland belanden. Het is natuurlijk een wanhoopsdaad, maar het is goed dat hij uit zee is gehaald."

Zo ver bekend is het voor het eerst dat een vluchteling op een boot via de Nederlandse kust Engeland probeert te bereiken. Een woordvoerder van de marechaussee laat dan ook weten dit nog niet eerder te hebben meegemaakt.

Schipper item - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!