Ga naar Content
Noord-Holland

Vandaag op en top zomer: maxima tegen de 30 graden

2 juni 2019, 08.34 uur
Door: · Foto: Sjef Kenniphaas

Als er extra (lange) treinen naar Zandvoort rijden, kan dat twee dingen betekenen: of er wordt geracet, of het wordt een stralende zomerdag. Dat laatste is vandaag het geval, al lijkt de zomerse periode wel van korte duur.

Waar de temperatuur langs de kust vrijdag en gisteren nog enigszins werd getemperd door een verkoelend briesje, is daar vandaag geen sprake van. Daardoor loopt het kwik ook in de kustprovincies op tot een zinderende 30 graden. 

Lees ook: Stranden langzaam weer gevuld met strandhuisjes 

Gisteren ging de boeken in als de eerste landelijk zomerse dag van 2019. Rond 16.20 uur werd in de Bilt - het meteorologische ijkpunt van Nederland - de vereiste 25 graden bereikt.  

Schepje erbovenop
Vandaag doen de weergoden er dus nog een schepje bovenop, en worden er temperaturen tussen de 26 en 29 graden voorspeld.

Vanwege dat strandweer laat de NS tussen 10.00 en 19.00 uur extra treinen op het traject Haarlem-Zandvoort rijden. Wie met de auto gaat, moet rekening houden met files en mogelijk een flinke zoektocht naar een beschikbare parkeerplek. 

Lees ook: Strandgangers genieten van zonovergoten dag op warmste Tweede Paasdag ooit gemeten

Diverse Reddingsbrigades raden badgasten de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. "Haal een 06-polsbandje voor kids en smeer je goed in", waarschuwt de Zandvoortse afdeling op Twitter. Dat laatste is geen overbodige luxe, want met zonkracht 7 á 8 verbrandt de huid binnen tien tot vijftien minuten.  

De tropische temperaturen gooien her en der ook roet in het eten. Zo is de marathon van Hoorn afgelast, omdat het risico op oververhitting en ander 'warmteletsel' voor hardlopers te groot is. De Driedorpenloop in Het Gooi gaat wel door. Ook wie geen grote inspanning levert, doet er goed aan voldoende water te drinken. 

Wisselvalliger
Na vandaag moeten we ons gaan opmaken voor wisselvalliger weer. Vanaf morgen komt het kwik naar verwachting niet boven de 22 graden uit, en kan er her en der een bui vallen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!