Ga naar Content

Behouden van de Mokum Collectie is Janna’s levenstaak: ‘Kunst is troostend’

Er is geen kamer in het huis van Janna van Zon in Aalsmeer waar de muur niet vol hangt met schilderijen. De voormalig galeriehoudster ziet het als haar levenstaak om de Mokum Collectie te laten blijven bestaan en delen met publiek.

Deze kunstcollectie is verzameld door Dieuwke Bakker (1935-1984). Zij opende in 1962 Galerie Mokum voor hedendaagse realistische kunst. Bakker deed dit eigenlijk uit woede omdat in het Stedelijk Museum alleen abstracte kunst te vinden was.

Janna is galeriehouder van Mokum geweest en voelt zich verweven met de schilderijen van kunstenaars als Ferdinand Erfmann, Jasper van Putten en Ans Markus. Ze voelt zich zo goed in haar huis dat ze bijna nooit de deur uit gaat. "Ik doe alles in en rond het huis. Ik ga nooit op vakantie. Ik ben altijd hier. Dit is mijn wereld, mijn klooster, maar mensen zijn altijd welkom."

De kunstliefhebber vindt het fijn wanneer bezoekers langskomen en ze hen iets kan vertellen over de werken. "In periodes van blijdschap en verdriet voegen schilderijen iets toe aan het leven. Hang kunst op in scholen, bedrijven en ziekenhuizen, want kunst doet zoveel voor mensen", vertelt Janna in NH Buurten.